ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

3 Νοεμβρίου 2022 06:48

VR εκπαίδευση για επαγγελματικές συνεντεύξεις

Του Χρίστου Κρανάκη

Είτε κάποιος/α αγχώνεται είτε διαπρέπει στις επαγγελματικές συνεντεύξεις, όλοι έχουμε συνηθίσει να τις δίνουμε διά ζώσης, ή έστω via live σύνδεσης.

Σύμφωνα με εκτενές άρθρο που δημοσίευσε το BBC, τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν σημαντικά. Χάρη στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα, το ενδεχόμενο οι σύγχρονοι υποψήφιοι να δώσουν συνέντευξη σε περιβάλλον εξ ολοκλήρου εικονικής πραγματικότητας (VR) ολοένα και αυξάνεται.

Σε πείραμα του βρετανικού πανεπιστημίου Sandwell College, φοιτητές έδωσαν δοκιμαστικές συνεντεύξεις φορώντας εξοπλισμό VR. Μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), οι φοιτητές «μεταμορφώθηκαν» σε τρισδιάστατα avatar που συγχρονίστηκαν με το βήμα και την ομιλία τους. Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι φοιτητές – πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν πραγματοποιήσει ξανά συνεντεύξεις στη ζωή τους – στο τέλος της εικονικής διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να αξιολογηθούν για τις επιδόσεις τους. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της λονδρέζικης εταιρείας Bodyswaps, που προγραμμάτισε το προαναφερθέν σύστημα VR και AI.

Ενδεικτικά, ο CEO Bodyswaps, Christophe Mallet, διατύπωσε πως μέσα από τις εφαρμογές της εταιρείας του, οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να εξασκούνται σε συνεντεύξεις προσομοίωσης μέχρι να νιώσουν έτοιμοι για μια πραγματική. «Πράγματα, όπως η επικοινωνία, η ενσυναίσθηση και η ηγεσία είναι τα μυστικά της επιτυχίας [στις συνεντεύξεις], αλλά πώς μπορείς να τα εξασκήσεις; Εάν είσαι πλούσιος, μπορείς να αποκτήσεις έναν προπονητή. Διαφορετικά, λαμβάνεις ηλεκτρονική εκπαίδευση [όπως η παρακολούθηση βίντεο για το θέμα], αλλά αυτό δεν αποδίδει απόλυτα. Χρησιμοποιώντας VR και AI έχουμε τώρα έναν τρόπο να σας βυθίσουμε με ασφάλεια σε μια προσομοίωση, όπου μπορείτε να εξασκηθείτε στις συνομιλίες συνεντεύξεων», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της εικονικής συνέντευξης, οι ερωτήσεις που δέχονται οι υποψήφιοι/ες κυμαίνονται από πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις, π.χ. «πες μου για τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σου», έως τις πλέον περίπλοκες, π.χ. «προτιμάς να σε αγαπούν ή να σε φοβούνται;». Στη συνέχεια, ο χρήστης παίρνει κατάλληλο feedback, όχι μόνο αναφορικά με το επίπεδο των απαντήσεών του, αλλά και για τον τρόπο απάντησης, ή ακόμα και για το εάν κατάφερε να διατηρήσει οπτική επαφή με το avatar που του έπαιρνε τη συνέντευξη.

Την ίδια στιγμή πάντως, που το πρόγραμμα της Bodyswaps σιγά σιγά αξιοποιείται σε πανεπιστήμια και σχολεία του ΗΒ, η σουηδική εταιρεία Tengai δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα διεξαγωγής VR συνεντεύξεων εργασίας σε πραγματικό χρόνο. Το λογισμικό AI που χρησιμοποιεί η Bodyswaps, αναπαριστά τον εκπρόσωπο του εργοδότη ως μια κεφαλή κινουμένων σχεδίων που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone ενός υποψηφίου και θέτει μια λίστα ερωτήσεων. Στη συνέχεια, οι ηχογραφημένες απαντήσεις αποστέλλονται στους υπεύθυνους προσλήψεων.

Τεύχος 164

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design