ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

10 Ιανουαρίου 2023 06:48

Panda Security: Τα στοιχήματα της κυβερνοασφάλειας για το 2023

Όσον αφορά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, η Panda Security εκτιμάει πως το 2023 θα είναι τόσο ταραχώδες όσο και η χρονιά που μας πέρασε.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι βασικές κυβερνοαπειλές για το 2023 εντοπίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Ransomware: Οι επιθέσεις ransomware θα συνεχίσουν να προκαλούν αναστάτωση το 2023. Οι εγκληματίες συνέχισαν να αναπτύσσουν τη βιομηχανία Ransomware-as-a-service και συνεχίζουν να στοχεύουν υποδομές ζωτικής σημασίας και δημόσιους και κυβερνητικούς φορείς, με αποτέλεσμα σημαντική ταλαιπωρία μεταξύ των καταναλωτών. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν επαρκώς τους ασθενείς και οι κρατικές υπηρεσίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινή παύση κατά την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Τα άτομα δεν προστατεύονται ούτε από άμεσα χτυπήματα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα συνεχίσουν να στοχεύουν οτιδήποτε κινείται.

Crypto απάτες: Παρόλο που ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων πέρασε δύσκολες στιγμές τους τελευταίους μήνες, το 2023, η συνολική υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με crypto θα συνεχίσουν να εργάζονται για να κάνουν τη βιομηχανία πιο ελκυστική για τις μάζες. Δυστυχώς, η μεγάλη υιοθέτηση θα αυξήσει επίσης τις απάτες στον κλάδο, ενώ οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται με ασφάλεια τα εικονικά τους περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, οι επιθέσεις σε μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων θα επηρεάσουν τους χρήστες.

Κρατικές επιθέσεις: Οι κυβερνοεπιθέσεις που ενορχηστρώνονται από ξένα κράτη θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις ζωές μας το 2023. Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και ξένων κρατών όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα θα επηρεάσει επίσης τις ζωές πολλών. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές ή περιορισμένη πρόσβαση σε δημόσια προσφερόμενες υπηρεσίες που προκαλούνται από επιθέσεις ransomware που τροφοδοτούνται από χώρες που φιλοξενούν τρομοκράτες στον κυβερνοχώρο. Δεν προβλέπουμε έναν πλήρη πόλεμο στον κυβερνοχώρο, αλλά οι εντάσεις μεταξύ ξένων κρατών θα οδηγήσουν σε διακοπές και αναστάτωση το 2023.

Ψηφιακοί νομάδες και εργασία από το σπίτι: Παρόλο που πολλοί εργοδότες έχουν σταματήσει την εργασία από το σπίτι, οι φορητοί χώροι εργασίας παραμένουν και θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο εισόδου για τους hackers για πρόσβαση σε επιχειρηματικά δίκτυα και πρόκληση ζημιών. Η τεχνολογία συντήρησης του εξοπλισμού της εταιρείας βελτιώνεται, αλλά οι εγκληματίες θα συνεχίσουν να αναζητούν κενά στα συστήματα των ψηφιακών νομάδων. Οι εκτός γραφείου υπάλληλοι θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των διευθυντών IT.

Ασφάλεια συνδεδεμένων συσκευών: Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών που βρίσκονται σε νοικοκυριά θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ακόμη και τα παιχνίδια αρχίζουν τώρα να συνδέονται με το τοπικό δίκτυο Wi-Fi και το δίκτυο 5G. Δυστυχώς, κάθε συνδεδεμένη συσκευή θα ήταν επίσης ένας τρόπος για τους χάκερ να εισχωρήσουν κρυφά σε ένα οικιακό σύστημα και να προκαλέσουν ζημιά. Το 2023 αναμένουμε ότι οι εγκληματίες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις συσκευές IoT, προκαλώντας πονοκεφάλους στα νοικοκυριά.

Κυβερνοεπιθέσεις στο Metaverse: Η βιομηχανία του metaverse θα δει επίσης αύξηση των εγκλημάτων. Με τη δυνητικά εκτεταμένη υιοθέτησή του, ο εικονικός κόσμος πιθανότατα θα κληρονομήσει τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Τα σεξουαλικά αρπακτικά θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα πλατφόρμα για να διαπράξουν εγκλήματα. Οι απατεώνες θα αναζητήσουν τρόπους για να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας. Εγκληματίες μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να διαδώσουν κακόβουλο κώδικα και να μολύνουν τους χρήστες με ransomware. Ο εκβιασμός και τα εγκλήματα επίθεσης θα φτάσουν επίσης στο metaverse.

Επιθέσεις σε έξυπνα αυτοκίνητα: Τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά και τα περισσότερα από τα νεότερα μοντέλα αυτοκινήτων έχουν προεγκατεστημένη μια λίστα έξυπνης τεχνολογίας. Οι ευκολίες που προσφέρουν τέτοιες έξυπνες ενσωματώσεις είναι τεράστιες, αλλά αυτές αποτελούν ταυτόχρονα ευκαιρίες για τους χάκερ να αναζητήσουν τρόπους για να αξιοποιήσουν αυτά τα τρωτά σημεία. Όλο και περισσότεροι παίκτες, κάποιοι εύλογα άπειροι, μπαίνουν στη ζώνη μάχης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που θα προκαλέσει ταλαιπωρίες και θα δημιουργήσει θέμα ασφάλειας για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Ελπίζουμε ότι το 2023 δεν θα δούμε μη εξουσιοδοτημένους χάκερ να ελέγχουν οποιοδήποτε μέρος των έξυπνων αυτοκινήτων, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα.

Για τη διανομή των λύσεων κυβερνοασφάλειας της Panda Security στην ελληνική αγορά είναι υπεύθυνη η Data Ally.

Τεύχος 202

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design