17 Μαΐου 2023 06:44

Keeper Security: Η σημασία της διαχείρισης κωδικών πρόσβασης στις στρατηγικές κυβερνοασφαλείας

Από τη δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης μέχρι την παρακολούθηση των πολιτικών και των πρακτικών ασφαλείας μιας εταιρείας, τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης αποτελούν ισχυρές λύσεις που προστατεύουν τις εταιρείες από τις απειλές στον κυβερνοχώρο και βελτιώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αναφέρει η Keeper Security, εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση και ασφάλεια κωδικών πρόσβασης και που πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας της με την NSS.

Στο συγκεκριμένο άρθρο παρουσιάζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους μία λύση διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι κρίσιμης σημασίας για τη στρατηγική κυβερνοασφάλειας κάθε οργανισμού.

Τι είναι η Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας;

Η στρατηγική κυβερνοασφάλειας αποτελεί το σχέδιο που έχει «καταστρώσει» κάθε οργανισμός για να διασφαλίσει και να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία, να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και να προστατευτεί από τις κυβερνοαπειλές. Σε μία αποτελεσματική στρατηγική κυβερνοασφάλειας έχουν ενσωματωθεί πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας και έχουν εφαρμοστεί λύσεις σε κάθε επίπεδο για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Η βελτίωση της στρατηγικής κυβερνοασφάλειάς σας ξεκινά από τους υπαλλήλους

Οι εργαζόμενοι συχνά αποθηκεύουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), σε υπολογιστικά φύλλα και σε άλλα μη κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά έγγραφα. Οι συγκεκριμένες μη ασφαλείς πρακτικές οφείλονται στο γεγονός ότι η απομνημόνευση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης, πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν γενέθλια, διευθύνσεις, τα ονόματα των κατοικίδιων τους, την αγαπημένη τους αθλητική ομάδα ή οποιονδήποτε αριθμητικό συνδυασμό που μπορεί εύκολα κάποιος να μαντέψει. Οι εργαζόμενοι -και οι χρήστες γενικότερα- συχνά εγκαταλείπουν την προσπάθεια απομνημόνευσης μοναδικών κωδικών πρόσβασης και ξεκινούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης -ή κάποια παραλλαγή του- σε πολλούς διαφορετικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς. Ο κίνδυνος της επαναχρησιμοποίησης κωδικών πρόσβασης είναι πολύ μεγάλος στην περίπτωση που παραβιαστεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες θα αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση και σε οποιονδήποτε άλλο λογαριασμό που χρησιμοποιείται ο ίδιος κωδικός πρόσβασης.

Τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης αποτελούν εργαλεία κυβερνοασφάλειας που βοηθούν τους υπαλλήλους να δημιουργούν ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αποθηκεύουν σε ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό θησαυροφυλάκιο, το οποίο είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή τους. Ένα τέτοιο πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης καταργεί το βάρος της απομνημόνευσης πολλών κωδικών πρόσβασης και εξαλείφει τον κίνδυνο της επαναχρησιμοποίησης αδύναμων ή και όμοιων κωδικών πρόσβασης σε πολλαπλούς λογαριασμούς, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο εταιρικούς λογαριασμούς και εταιρικά δεδομένα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώσουν τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης στη στρατηγική για την ασφάλεια τους στον κυβερνοχώρο:

Παρέχει ορατότητα: Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ορατότητα στις πρακτικές κωδικών πρόσβασης των υπαλλήλων τους, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο.

Παρέχει δυνατότητες ασφαλούς κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης: Κάθε χρήστης μπορεί να μοιράζεται με ασφάλεια και ευκολία αρχεία κωδικών πρόσβασης με διαφορετικού επιπέδου άδειες χρήσης.

Αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων: Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων καθώς εξαλείφουν κοινά ζητήματα που σχετίζονται με τους κωδικούς πρόσβασης, όπως ο υπερβολικός χρόνος αναζήτησης κωδικών πρόσβασης, η επαναφορά των ξεχασμένων κωδικών πρόσβασης και η επικοινωνία με το γραφείο υποστήριξης για την επαναφορά κάποιου κωδικού πρόσβασης.

Βελτιώνει τις διαδικασίες onboarding και offboarding: Οι επιχειρήσεις αλλάζουν ασταμάτητα το εργατικό δυναμικό τους, με νέους υπαλλήλους να έρχονται ξεκινώντας εργασία και άλλους υπαλλήλους να μετακινούνται σε άλλα τμήματα ή να αποχωρούν από την εταιρεία.

Βελτιώνει τις λύσεις SSO: Ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης μπορεί να βελτιώσει το Single Sign-On (SSO) καλύπτοντας κενά, όπως εφαρμογές παλαιού τύπου ή πλατφόρμες που δεν λειτουργούν με τη λύση SSO ενός οργανισμού.

Βοηθά στην κάλυψη των απαιτήσεων συμμόρφωσης: Οι λύσεις διαχείρισης κωδικών πρόσβασης -όπως το Keeper Password Manager– αποτελούν κλειδί για να είστε καλυμμένοι με τα παγκόσμια πρότυπα συμμόρφωσης και την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών για ισχυρές πολιτικές κυβερνοασφάλειας.

Τεύχος 286

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design