ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

3 Μαΐου 2023 06:47

H κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του Φόρουμ των Δελφών 

Στη συζήτηση γύρω από το επίκαιρο θέμα της κυβερνοασφάλειας και τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες σε έναν κόσμο πιο ψηφιακό παρουσιάστηκε μια ενδιαφέρουσα έρευνα στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου. 

Ο κος Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis S.A, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα υπογράμμισε πως «η διείσδυση του ίντερνετ είναι απόλυτη». «Η χρήση έχει ξεπεράσει την τηλεόραση εδώ και καιρό. Καθημερινοί χρήστες είναι τρεις στους τέσσερις και περιστασιακοί μόλις το 7%. To 84% των Ελλήνων βλέπουν κίνδυνο στη χρήση του ίντερνετ, εξ αιτίας του του φόβου για χακάρισμα λογαριασμών και των κακόβουλων λογισμικών. Ένας στους δέκα χρήστες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα αυτών». Σχετικά με τις απειλές, σημείωσε πως «καίριο μέλημα αποτελεί η κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από τρίτους». «Ένας στους τρεις χρήστες, ωστόσο, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας. Όσοι, από την άλλη, παίρνουν μέτρα, δεν ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα αποστολέων που δεν γνωρίζουν, έχουν εγκαταστήσει antivirus και χρησιμοποιούν μόνο τον υπολογιστή τους». 

Η κα Mαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας & Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδας, ανέφερε πως «υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στην ενημέρωση, σε σημείο που πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε καν την κυβερνοεπίθεση. Ενδεικτικό είναι πως ζητείται η αυστηριοποίηση του νομικού πλαισίου, αγνοώντας την ύπαρξη τού ήδη υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Θέλουμε να δουλέψουμε για την ενδυνάμωση των πολιτών έτσι ώστε να διεκδικούν την ελευθερία τους με αίσθημα ασφάλειας», τόνισε απαντώντας στο δίλημμα «ελευθερία ή ασφάλεια». 

Ο Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ Διεθνολόγος με ειδικότητα στην κυβερνοασφάλεια και στις νέες απειλές, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας και έχει ενσωματώσει το σύνολο των οδηγιών της Ε.Ε. και έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς μπορεί κάποιος να είναι ανθεκτικός όταν δεν γνωρίζει το πλαίσιο που υπάρχει ,δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας και, στην περίπτωση που πέφτει θύμα, απευθύνεται στον IT της δουλειάς;» 

Ο κος Γιώργος Ντάγκλας, COO της Obrela, της εταιρείες που διαχειρίζεται τις κυβερνοεπιθέσεις, εξήγησε πως «τα κέρδη από το κυβερνοέγκλημα έχουν ξεπεράσει τα κέρδη από τα ναρκωτικά και πως το «παραδοσιακό» έγκλημα έχει περάσει στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όλη η οικονομική δραστηριότητα ψηφιοποιείται αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να λαμβάνεται εγγενώς υπόψη η ασφάλεια, γιατί αλλιώς θα βρεθούμε προ εκπλήξεων», κατέληξε. 

Τεύχος 276

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design