ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

21 Ιουλίου 2022 06:44

H Ε.Ε. χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης

Του Στάθη Ασπιώτη

Ένα project για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πλατφορμών μέσων ενημέρωσης και την αύξηση της πρόσβασης της Ε.Ε. σε ποιοτική πληροφόρηση ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φιλοδοξία είναι η ενημέρωση σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες της Ε.Ε. και η αύξηση της εμπιστοσύνης σε ποιοτικό περιεχόμενο ειδήσεων στο διαδίκτυο. Η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πλατφορμών μέσων ενημέρωσης.

Η χρηματοδότηση αφορά σε έργα που «ενισχύουν και επεκτείνουν τα τεχνικά συστήματα ειδησεογραφικών μέσων. Ενθαρρύνεται η συνεργασία και η συμμετοχή στην αύξηση των αυθεντικών ρεπορτάζ, βοηθώντας τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να προσεγγίσουν νέο κοινό. Θα πρέπει επομένως να εξηγήσουν πώς αυτά τα έργα θα επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση περιεχομένου ή θα περιέχουν επαρκείς μεθόδους για συστήματα αναζήτησης και ανακάλυψης περιεχομένου».

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση σχετικά με το πώς οι αλγόριθμοι αποφασίζουν τι πρέπει να διαβάσουν οι χρήστες, η Επιτροπή λέει ότι η διαφάνεια και το άνοιγμα των τεχνικών εργαλείων και των εκδοτικών διαδικασιών αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία.

Οι υπηρεσίες ειδήσεων θα πρέπει να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Ε.Ε. σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, για παράδειγμα μέσω ανθρώπινης και αυτόματης μετάφρασης ή με ταυτόχρονες αναμεταδόσεις.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των εκδοτών-, προς developers τεχνολογίας μέσων και άλλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Η συμφωνία επιχορήγησης θα περιλαμβάνει έναν καταστατικό χάρτη ανεξαρτησίας για να διασφαλιστεί ότι οι αιτούντες είναι εκδοτικά ελεύθεροι και λειτουργούν χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση.

Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στο 80% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών. Η Επιτροπή αναμένει να χρηματοδοτήσει περίπου τρεις προτάσεις, με διάρκεια που αναμένεται να είναι 12 μήνες. Το μέγιστο ποσό ανά επιχορήγηση έχει οριστεί στα 2,5 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων έργων είναι 17 Οκτωβρίου 2022.

Τεύχος 114

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design