3 Μαΐου 2023 06:44

H ΔΕΗ «κλειδώνει» την εξαγορά του σταθμού Cebren 

Η ΔΕΗ αναμένεται να πραγματοποιήσει ακόμα μια επένδυση στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά στη Βόρεια Μακεδονία. Η ελληνική εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής της συμφωνίας για την εξαγορά του υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης, για την ανάπτυξη του έργου, θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ. 

H κίνηση αυτή αφορά στην υδροηλεκτρική μονάδα Cebren και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ. 

Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως). 

Η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το έργο, το οποίο αφορά στην παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός). 

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει μέσα σε τρεις μήνες, τρεις εξαγορές στα Βαλκάνια, επεκτείνοντας την πράσινη παραγωγική δυναμικότητά της εκτός συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ήταν ο μοναδικός «μνηστήρας» που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, με την υπογραφή της συμφωνίας να γίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Τεύχος 276

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design