ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

7 Ιουλίου 2022 06:45

Gartner: Πού οφείλεται η απότομη πτώση πωλήσεων των PC

Του Στάθη Ασπιώτη

Οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών πρόκειται να μειωθούν κατά 9,5% το 2022, εν μέρει λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της γεωπολιτικής αναταραχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner. Θα είναι η πιο απότομη πτώση όλων των συσκευών του είδους φέτος (υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα), σε έντονη αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν χάρη στην τηλεργασία οι πωλήσεις υπολογιστών σημείωσαν την ταχύτερη αύξηση μέσα σε δύο δεκαετίες – αύξηση 32% από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Η ζήτηση για consumer PC μειώνεται κατά 13,1% το 2022 και θα πέσει πολύ πιο γρήγορα από τη ζήτηση για υπολογιστές για επιχειρήσεις, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 7,2% σε ετήσια βάση», αναφέρει η εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας, η αγορά Η/Υ στην ΕΜΕΑ προβλέπεται να σημειώσει πτώση 14% το 2022, λόγω έλλειψης ζήτησης Η/Υ από τους καταναλωτές. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αυξήσεις τιμών και η μη διαθεσιμότητα προϊόντων λόγω των lockdown στην Κίνα επηρεάζουν σημαντικά την καταναλωτική ζήτηση.

Σύμφωνα με τον Ranjit Atwal, Ανώτερο Διευθυντή Αναλύσεων της Gartner, «μια τέλεια καταιγίδα γεωπολιτικών αναταραχών, υψηλός πληθωρισμός, διακυμάνσεις συναλλάγματος και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν μειώσει τη ζήτηση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για συσκευές σε όλο τον κόσμο και πρόκειται να επηρεάσουν περισσότερο την αγορά υπολογιστών το 2022».

Συνολικά, οι παγκόσμιες αποστολές όλων των συσκευών (υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα) κινούνται με ρυθμό μείωσης 7,6% το 2022, με την ευρύτερη περιοχή της Κίνας και την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρασίας, να καταγράφουν διψήφια πτώση.

Ενώ οι παγκόσμιες αποστολές κινητών τηλεφώνων αναμένεται να μειωθούν κατά 7,1% το 2022, οι αποστολές smartphone εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 5,8%, σε ετήσια βάση. Περιφερειακά, η Ευρύτερη Κίνα θα πληγεί περισσότερο, με τις αποστολές smartphone να πέφτουν με ρυθμό 18,3% το 2022.

Τεύχος 104

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design