ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

16 Μαρτίου 2022 08:58

EDPR: Επενδύει στην Ελλάδα 500 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2025

Του Γιώργου Καλούμενου

Επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ 600MW, αξίας 500 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιήσει έως το 2025 στην Ελλάδα ο Πορτογαλικός όμιλος EDPR

Πρόκειται για κολοσσό στον κλάδο παγκοσμίως με παρουσία σε 26 χώρες και χαρτοφυλάκιο έργων εγκατεστημένης ισχύος 17GW.

Μάλιστα στο εν λόγω σχέδιο δεν περιλαμβάνονται τα υπεράκτια αιολικά, μία τεχνολογία στην οποία η EDPR έχει αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία μέσω της Ocean Winds (κοινής εταιρείας με τη γαλλική Engie), η οποία έχει ανακοινώσει συμμαχία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ενώ συμμετέχει και σε σύμπραξη με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σε ότι αφορά στους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ ισχύος 3GW έως το 2025, τα στελέχη της εταιρείας τόνισαν πως η Ελλάδα μπορεί να τους πετύχει αρκεί να υπάρξει διαφοροποίηση στις νέες δημοπρασίες για τις ΑΠΕ και πλαφόν ανά τεχνολογία (π.χ. αιολικά ή φωτοβολταϊκά).

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας που προωθεί με σχέδιο νόμου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ βελτιώσεις ζήτησαν στο θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στις καθυστερήσεις στην εκδίκαση προσφυγών, αλλά και στη σύνδεση των μονάδων με το δίκτυο.

Η διοίκηση της πορτογαλικής εταιρείας ανέφερε ότι εκτός από τα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναζητούνται επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της αποθήκευσης, αλλά και του υδρογόνου. Παράλληλα, η εταιρεία τελεί εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου για τα θαλάσσια αιολικά, του οποίου τις τελευταίες πινελιές βάζει το ΥΠΕΝ.

Η EDPR σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της στην Ελλάδα και από 29 άτομα σήμερα να ανέλθει στα 50 μέχρι το 2025. Η μητρική εταιρεία για την περίοδο 2021-2025 σκοπεύει να επενδύσει 19 δισ. ευρώ. Το 54% θα κατευθυνθεί προς τα επίγεια αιολικά πάρκα, το 3% στα θαλάσσια και το 41% στα φωτοβολταϊκά.

Τεύχος 29

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design