29 Απριλίου 2022 08:57

Datto: Τι είναι το Software as a Service- SaaS|Μέρος 2

Η αξιοποίηση των υπηρεσιών SaaS για τους πελάτες σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επεκτείνετε τις προσφορές των υπηρεσιών σας. Οι λύσεις Λογισμικού ως Υπηρεσία παρέχονται συνήθως μέσω ενός συνδρομητικού μοντέλου αδειοδότησης που ταιριάζει απόλυτα με το μοντέλο υπηρεσιών MSP. Ο στόχος γενικά είναι να έχετε τη δυνατότητα να προσφέρετε λύσεις στους πελάτες σας ανά χρήστη/ ανά μήνα. Τα εργαλεία SaaS παρουσιάζουν διαφορετικούς κινδύνους για τα δεδομένα των πελατών σας από εκείνους που ελλοχεύουν με το παραδοσιακό λογισμικό. Ως εκ τούτου, μπορείτε να βελτιώσετε περαιτέρω την προσφορά των υπηρεσιών σας με πρόσθετα για την ασφάλεια (security add-ons).

Οι περισσότεροι πάροχοι SaaS σχεδιάζουν την υποδομή SaaS τους με ενσωματωμένη εφεδρεία (redundancy) και άλλα μέτρα υψηλής διαθεσιμότητας για να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα δεδομένα cloud σας. Παρόλα αυτά, αν διαγράψατε δεδομένα ή πέσατε θύμα κυβερνοεπίθεσης, η ευθύνη για την επαναφορά αυτών των δεδομένων μπορεί να πέσει στους ώμους σας. Η Microsoft αποκαλεί το συγκεκριμένο μοντέλο «Κοινής Ευθύνης». Ως MSP, διακυβεύεται η αξιοπιστία σας και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα των πελατών σας ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται για την απώλεια δεδομένων. Στα μάτια των πελατών σας, εσείς έχετε την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία των δεδομένων τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Datto ανέπτυξε τη λύση SaaS Protection, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της προστασίας των δεδομένων που αποθηκεύονται στα Microsoft 365 και Google Workspace.

Στοιχεία ελέγχου σύνδεσης/αυθεντικοποίηση
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των εφαρμογών SaaS είναι ότι τα δεδομένα σας είναι διαθέσιμα οπουδήποτε. Αυτό ωστόσο ενδέχεται επίσης να καταστήσει τα δεδομένα σας ευάλωτα σε επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής που επιχειρούν να αποκτήσουν τα διαπιστευτήρια σας.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετριάσετε την απειλή. Μία μέθοδος είναι να εκπαιδεύσετε τους τελικούς χρήστες και τους υπαλλήλους σας σχετικά με όλα όσα πρέπει να τους βάλουν σε υποψίες σε επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής, όπως είναι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Ένα άλλο είναι να ενεργοποιήσετε τη σύνδεση 2FA, ή αλλιώς την αυθεντικοποίηση δύο παραγόντων (Two Factor Authentication), σε όλες τις εφαρμογές SaaS -όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καθιστούν τον συγκεκριμένο έλεγχο ταυτότητας για σύνδεση ως απαίτηση για την πρόσβαση τους, καθώς αυξάνονται οι παράγοντες επίθεσης και παράλληλα και οι κίνδυνοι για τα δεδομένα σας.

Να είστε προσεκτικοί με τις ενσωματώσεις SaaS
Επιφανειακά, η ενοποίηση δεδομένων και ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση της ροής δεδομένων στις επιχειρηματικές εφαρμογές μοιάζουν με προφανή βήματα. Παρόλα αυτά, καθώς βελτιώνετε τη ροή δεδομένων, ενδέχεται επίσης να διευκολύνετε και την πρόσβαση για τους hackers ή να αυξάνετε τις πιθανές ευπάθειες για κυβερνοεπιθέσεις. Είναι σημαντικό να δοκιμάζετε και να επαληθεύετε πάντα κάθε εφαρμογή που ενσωματώνετε για να διασφαλιστεί ότι η έκθεση σας στις απειλές δεν αυξάνεται.

Προηγμένη προστασία από απειλές για πλατφόρμες SaaS
Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος προστασίας των χρηστών σας είναι να εφαρμόσετε μία προηγμένη λύση προστασίας από απειλές (ATP) όπως είναι η Datto SaaS Defense. Οι λύσεις ATP έχουν σχεδιαστεί για να αποκρούουν τις επιθέσεις και τα κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού καν οι χρήστες σας βρουν ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους.
Με το Datto SaaS Defense, οι MSPs έχουν στα χέρια τους ένα προληπτικό αμυντικό όπλο ενάντια στο κακόβουλο λογισμικό (malware), στις παραβιάσεις εταιρικών email (BEC) και στις επιθέσεις phishing που έχουν στόχο τα Microsoft Exchange, OneDrive, SharePoint και Teams. Με το Datto SaaS Protection να λειτουργεί παράλληλα με το SaaS Defense, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, να προστατέψετε δεδομένα ή και να ανακτήσετε δεδομένα SaaS όποτε κριθεί απαραίτητο.

Τεύχος 55

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design