ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

28 Απριλίου 2022 09:01

Datto: Τι είναι το Software as a Service- SaaS|Μέρος 1

Το SaaS σημαίνει «Λογισμικό ως Υπηρεσία» και είναι μία cloud-based υπηρεσία πληροφορικής. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο χρήσης και διάθεσης λογισμικού που γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερο, ειδικά στο σημερινό τοπίο των επιχειρήσεων. Με απλά λόγια, ο πελάτης, δεν αγοράζει πλέον το λογισμικό με τον συμβατικό ή παραδοσιακό τρόπο, προμηθευόμενος για παράδειγμα μία άδεια χρήσης με το ανάλογο αντίτιμο, αλλά στην ουσία αποκτά το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού ως συνδρομητική υπηρεσία πληρώνοντας κάποιο μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο.

Πρόκειται επί της ουσίας για λογισμικό κατ’ απαίτηση (on-demand) στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης μέσω σύνδεσης στο Internet. Το SaaS είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους παροχής επιχειρησιακής-κλάσης λογισμικού σε επιχειρήσεις και καταναλωτές χάρη στα πολλαπλά οφέλη του, μεταξύ των οποίων είναι η επεκτασιμότητα, η ευχρηστία και το χαμηλό κόστος.

Υπάρχουν χιλιάδες πάροχοι ή προμηθευτές λογισμικού SaaS για να επιλέξετε, ωστόσο οι πιο δημοφιλείς είναι οι Google Workspace, Microsoft 365, Salesforce, Dropbox, Slack και Hubspot.
Οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν κορυφαία παραδείγματα στη βιομηχανία SaaS και ουσιαστικά έχουν καθορίσει το πλαίσιο των επιτυχημένων Software as a Service εταιρειών. Όπως και να έχει, καλό θα ήταν να εξετάζετε πάντα το ποιος λογοδοτεί για καθετί όταν πρόκειται για την επιλογή ενός προμηθευτή SaaS.

Τι να αναζητήσετε σε μια επιχειρησιακή λύση SaaS

Όταν βρίσκεστε σε αναζήτηση της κατάλληλης τεχνολογίας SaaS για την προστασία των δεδομένων των πελατών σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει για τους σκοπούς σας. Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε:

1.Λογοδοσία (Ευθύνη): Μάθετε ποιος είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε, καθώς οι πάροχοι SaaS διασφαλίζουν ότι δεν θα χάσουν τα δεδομένα cloud των πελατών σας προσφέροντας ενσωματωμένες δυνατότητες εφεδρείας και άλλα μέτρα υψηλής διαθεσιμότητας.

2.Ολοκληρωμένη προστασία: Ορισμένες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας SaaS προστατεύουν μόνο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αρχεία και φακέλους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες λύσεις οι οποίες προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη κάλυψη.

3.RPO/RTO: Ο στόχος σημείου ανάκτησης (RPO) και ο στόχος χρόνου ανάκτησης (RTO) αποτελούν επίσης ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Οι παραπάνω μετρήσεις αναφέρονται στο χρονικό σημείο στο οποίο μπορείτε να επαναφέρετε και στο πόσο γρήγορα μπορείτε να εκτελέσετε μια επαναφορά αντίστοιχα.

4.Ασφάλεια/Συμμόρφωση: Πολλοί MSPs εξυπηρετούν πελάτες σε κλάδους με σημαντικές απαιτήσεις συμμόρφωσης και ασφάλειας. Επομένως, η επιλογή μιας λύσης προστασίας SaaS που μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες είναι απολύτως απαραίτητη. Αναζητήστε προϊόντα που δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων σε συμμόρφωση με τα πρότυπα αναφορών Service Organization Control (SOC 1/ SSAE 16 και SOC 2 Type II) τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες συμμόρφωσης των πελατών σας με τις νομοθεσίες HIPAA και GDPR.

5.Ανάπτυξη των επιχειρήσεων MSP: Καμία συζήτηση που σχετίζεται με την αξιολόγηση προϊόντων για MSPs (Πάροχοι Διαχειριζόμενων Υπηρεσιών) δεν είναι πλήρης χωρίς να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα που χρειάζεστε και σε επίπεδο τιμής που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε περιθώρια κέρδους για τις υπηρεσίες σας. Εξετάστε τα προϊόντα που προσφέρουν πλεονεκτήματα τιμολόγησης για MSPs, όπως εκπτώσεις με βάση τις πωλήσεις και ευέλικτη αδειοδότηση (licensing) τύπου «πληρώνετε για ότι χρησιμοποιείτε».

Για περισσότερες συμβουλές για το τι να αναζητήσετε σε μία επαγγελματική λύση προστασίας SaaS, κατεβάστε το ebook της Datto.

Τεύχος 54

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design