22 Μαρτίου 2023 06:43

CyberTechCon 2023: Το 1ο συνέδριο πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το πρώτο συνέδριο για την Κυβερνοασφάλεια, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τις Υπηρεσίες Cloud, ταυτόχρονα με την κλαδική έκθεση Salonica Electronix που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Η θερμή παρουσία των επισκεπτών στο συνέδριο, αλλά και στην έκθεση, επικροτεί τις προσδοκίες των διοργανωτών για το ενδιαφέρον των επισκεπτών από τον επιχειρηματικό κόσμο, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα γενικότερα βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος ακόμα δεν έχει φτάσει σε κορεσμό. Αντίθετα, οι επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας δείχνουν ένα έντονο ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και η κομβική οικονομική και γεωπολιτική θέση της περιοχής στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

του Στάθη Ασπιώτη

Από τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου ο συνεδριακός χώρος άρχισε να συγκεντρώνει κόσμο από τον χώρο της πληροφορικής που κατέφθανε προκειμένου να παρακολουθήσει ομιλίες και πάνελ συζήτησης από στελέχη, vendors και integrators, οι οποίοι ανέπτυξαν το δικό τους όραμα για το Cyber Security και το Cloud Computing, θεματικές που αποτελούν απαραίτητα και κύρια δομικά μέρη του Digital Transformation. Τα δύο πάνελς είχαν ως κεντρικό θέμα την Κυβερνοασφάλεια και το τρίτο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΣΕΠΕ και του ΣΕΚΕΕ και χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα περιοδικά Techmail και NOW. Τον συντονισμό των ομιλιών της πρώτης ημέρας του 1ου CyberTechCon και των πάνελ συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος τεχνολογίας, κος Στάθης Ασπιώτης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο CyberTechCon

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό τού διοργανωτή του, Νίκου Σαράφογλου, οποίος επεσήμανε, χωρίς να μακρυγορήσει, τη σπουδαιότητα διεξαγωγής του στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο κος Σαράφογλου, στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κο Άγγελο Χαριστέα. Με τον χαιρετισμό του έπεισε επισκέπτες και διοργανωτές για το όραμά του για την ψηφιακή ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας και για τη σημαντικότητα της διεξαγωγής του 1ου CyberTechCon στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άγγελος Χαριστέας, Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

H Κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Η πρώτη ομιλία του συνεδρίου έγινε από τον κο Γιώργο Αρμενιάκο, Business Development Manager, της Fortinet και ο τίτλος της ήταν κάτι περισσότερο από επίκαιρος: Securing Applications and Data on any Cloud. Στην ομιλία του ο κος Αρμενιάκος παρουσίασε τα trends του καιρού μας στην Κυβερνοασφάλεια, τις προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί και, φυσικά, case studies και στρατηγικές για την επιλογή αποτελεσματικών λύσεων προστασίας.

Σύμφωνα με τον κο Αρμενιάκο, οι κύριες στρατηγικές για την απλούστευση και συνάμα την ισχυροποίηση των δικτύων είναι οι ασφαλείς επικοινωνίες, η προστασία της περιμέτρου και η συγκέντρωση των λειτουργιών σε ένα κεντρικό σημείο.

Γιώργος Αρμενιάκος, Business Development Manager της Fortinet

Το Fortinet Security Fabric για το Cloud «ενοποιεί» τον έλεγχο των διακριτών λειτουργιών ασφάλειας των δικτύων, διαχείρισης των δικτύων και security operations. Επιτυγχάνεται, έτσι, η ασφάλεια σε περιβάλλοντα Cloud και multi-Cloud, παράλληλα με την απρόσκοπτη ενσωμάτωση, κάτω από τη λύση της Fortinet, της κάθε πλατφόρμας Cloud και των επιμέρους οικοσυστημάτων που εξυπηρετούν.

Αμέσως μετά, η σκυτάλη των επιμέρους παρουσιάσεων πέρασε στον κο Σταύρο Σαλονικιά, Head of Cyber Security της Dataways, ο οποίος μίλησε για την «Επιχειρησιακή συνέχεια στο σύγχρονο τοπίο απειλών». Στην αρχή της ομιλίας του, ο κος Σαλονικιάς έκανε μια χρήσιμη επισκόπηση για το νόημα, αλλά και την αξία της ασφάλειας για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, αλλά και με τα επιμέρους χαρακτηριστικά που τις διαφοροποιούν από ομοειδείς. Ειδικότερα, η ασφάλεια των πληροφοριών οφείλει να εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητά τους (confidentiality), την ακεραιότητά τους (integrity) και την ανά πάσα στιγμή διαθεσιμότητά (τους availability).

Σταύρος Σαλονικιάς, Head of Cyber Security της Dataways

Τα τρωτά σημεία, οι λεγόμενες ευπάθειες, απαντώνται σε μια ποικιλία μέσων και καταστάσεων και μπορεί να αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο, το λογισμικό, το hardware, τις επικοινωνίες κ.ο.κ. Οι ζημιές που μπορεί να επιφέρουν οι επιθέσεις εκτείνονται από τη διαρροή δεδομένων και την πλαστογραφία έως την παύση λειτουργίας τής επιχείρησης-θύμα και τη βλάβη της φήμης της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κος Σαλονικιάς αναφέρθηκε εκτενώς στη μορφή που έχουν πάρει οι σύγχρονες απειλές, οι οποίες εκτελούνται πλέον από επαγγελματίες κυβερνοεγκληματίες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα για τους αμυνόμενους να εντείνεται.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κος Αθανάσιος Τσικόγιας, Data Center Solutions Architect, Schneider Electric, Greece, Cyprus, Malta, ο οποίος μέσα από τη διαφωτιστική ομιλία του ενημέρωσε για τα “Data Centers of the Future”.

Aθανάσιος Τσικόγιας, Data Center Solutions Architect, Schneider Electric, Greece, Cyprus, Malta.

Με κεντρικό νόημα ότι τα data centers είναι η «καρδιά» του ψηφιακού κόσμου, ο κος Τσικόγιας μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα Data Center, τα οποία για να ικανοποιήσουν αυτόν τον σκοπό μεταβάλλουν την αρχιτεκτονική τους ολοένα και περισσότερο προς ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας.

Όπως εξήγησε κατά την ομιλία του ο Data Center Solutions Architect της Schneider Electric, οι αξίες της εταιρείας εντοπίζονται σε τρεις περιοχές: Προσφέρει ένα ευρύτατο portfolio διασυνδεδεμένων λύσεων, σχεδιάζει τα ενσωματωμένα συστήματα με πρωτοποριακές μεθόδους, ενώ αυξάνει τη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα με πρωτοπόρες υπηρεσίες και λογισμικό.

Οι αξίες αυτές της Schneider Electric συνδυάζονται και προσφέρονται μέσα από το EcoStructure, τη λύση της εταιρείας που ενσωματώνει τα διασυνδεδεμένα προϊόντα, το λογισμικό και τις υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας, της ψύξης και του ΙΤ room, έτσι ώστε αυτά να είναι σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις στην Κυβερνοασφάλεια.

Στη συνέχεια, ο κος Γιώργος Κουιμηντζής, Commercial Director της NSS, είχε θέμα της ομιλίας του τη λύση Sophos MDR, η οποία θέτει στο επίκεντρο την κυβερνοασφάλεια ως υπηρεσία (Cybersecurity as a Service). Ο λόγος ανάπτυξης και προσφοράς της λύσης έγκειται στο ότι «η κυβερνοασφάλεια είναι τόσο πολύπλοκη, τόσο δύσκολη και κινείται τόσο γρήγορα, που οι περισσότεροι οργανισμοί απλά δεν μπορούν να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά μόνοι τους». Αποτέλεσμα του Cybersecurity as a Service είναι η μείωση του κινδύνου κατά 85%, ο διπλασιασμός της αποδοτικότητας της ομάδας IT, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους κατά πέντε φορές, σε σύγκριση με τη διατήρηση αντίστοιχης ομάδας in-house.

Γιώργος Κουιμηντζής, Commercial Director της NSS.

Το Sophos της NSS είναι ένα ευέλικτο, με μεγάλες ικανότητες προσαρμογής οικοσύστημα, στο οποίο επαγγελματίες στην κυβερνοασφάλεια και τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η προηγμένη Τηλεμετρία συνεργάζονται αγαστά για την ασφάλεια και το θεμιτό συμφέρον τής επιχείρησης που εξυπηρετούν. Η λύση προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις, Sophos Threat Advisor, Sophos MDR και Sophos MDR Complete, έτσι ώστε κάθε επιχείρηση, με τη συνεργασία της NSS να επιλέξει αυτή που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της.

H ομιλία του κου Νικόλαου Βάνα, Technical Engineer, στη Data Ally είχε τίτλο: «Protect Your Data with GTB Technologies» με σκοπό να ενημερώσει τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για το νόημα και την αξία της Πρόληψης Απώλειας Δεδομένων (Data Loss Prevention), στο πλαίσιο στο οποίο μια εταιρεία καλείται να λειτουργήσει για να το επιτύχει αυτό και να είναι σύμφωνη με τους ρυθμιστικούς κανόνες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το πώς επιτυγχάνεται η πρόληψη με τη χρήση των τεχνολογιών της GTB Technologies. O κος Βάνας περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης της GTB και τους λόγους που διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της, περιγράφοντας πρώτα την ικανότητα προσδιορισμού των σημαντικών δεδομένων μιας επιχείρησης μέσα από την ιεράρχησή τους, όπου αυτά απαντώνται, στις ροές, στις επικοινωνίες κ.ο.κ. Στη συνέχεια ακολουθούν οι απαραίτητες δράσεις αποκατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν ενέργειες εντοπισμού και αντίδρασης σε πραγματικό χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Βάνας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των λύσεων της GTB Technologies, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των χρηστών για την απόκτηση «συνείδησης», ώστε να γνωρίζουν ποιες συμπεριφορές μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, ενώ αναφέρθηκε και στο αποτελεσματικό monitoring των χρηστών, των vendors και των συνεργατών με αξιοποίηση των User Behavior Analytics για τον έγκαιρο και με ακρίβεια εντοπισμό τους.

Νικόλαος Βάνας, Technical Engineer της Data Ally.

Ο κος Παναγιώτης Πιέρρος, Managing Director,της TicTac Cyber Security και ο κος Μιχάλης Μίγγος, IT Director, TicTac Cyber Security έκαναν μια επιτυχημένη παρουσίαση με τίτλο: Ransomware & Κυβερνοεπιθέσεις: Η νέα μορφή πειρατείας που αγγίζει όλες τις επιχειρήσεις και πώς θα προστατευτούμε. Οι κοι Πιέρρος και Μίγγος έκαναν την παρουσίαση με ερωταπαντήσεις ο ένας στον άλλο, εξηγώντας με κατανοητό τρόπο τις δράσεις της TicTac για την προστασία των επιχειρήσεων από τις επιθέσεις ransomware που βρίσκονται σε έξαρση και η εμφάνισή τους γίνεται ολοένα και πυκνότερη λόγω των υψηλών κερδών που αποφέρουν για τους επιτιθέμενους.

Μιχάλης Μίγγος, IT Director της TicTac Cyber Security.

Εύστοχα οι ομιλητές παραλλήλισαν τη δράση τους με εκείνη των Ghostbusters, υπό την έννοια ότι «κυνηγούν» αόρατους εχθρούς επιχειρήσεων -κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα- και περιέγραψαν με σύντομο και περιεκτικό τρόπο τις δράσεις που περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες που προσφέρει η TicTac, εξαλείφοντας κάθε πιθανή απορία. Η TicTac Cyber Security προστατεύει όχι μόνο επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους χρήστες, οι οποίοι είναι επίσης στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών, μέσω λύσεων προστασίας ψηφιακής ταυτότητας και social media. Στο πλαίσιο του CyberTechCon, επίσης, η TicTac Cyber Security παρέθεσε ένα ενδιαφέρον workshop στο οποίο επέδειξε πραγματικά παραδείγματα από τις δράσεις των επιτιθέμενων, όπως και τις δικές της για την προστασία των πελατών της.

Παναγιώτης Πιέρρος, Managing Director της TicTac Cyber Security.

Cybersecurity in the modern workplace ήταν ο τίτλος της ομιλίας του κου Σπύρου Ξάφη, Presales Security Engineer Greece & Cyprus, της Check Point. Ο κος Ξάφης παρουσίασε το σύγχρονο τοπίο κυβερνοαπειλών στην Ευρώπη και προέβη σε σύγκριση με τους τύπους και τη συχνότητα που αυτές απαντώνται στην Ελλάδα, οδηγώντας μέσα από την αντιπαράθεση των στατιστικών δεδομένων σε ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα. Σχετικά με αυτά τα στοιχεία αξίζει να σημειώσουμε ότι η συχνότητα των επιθέσεων είναι περίπου διπλάσια στην Ελλάδα από ό,τι στην Ευρώπη, ενώ ο κύριος κλάδος που δέχεται επιθέσεις στη χώρα μας είναι ο χρηματοπιστωτικός, σε αντίθεση με εκείνον της εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Επίσης, ο κύριος τρόπος επίθεσης στην Ελλάδα είναι σχεδόν αποκλειστικά το email σε αντίθεση με την Ευρώπη που οι επιθέσεις προέρχονται κατά 25% περίπου από το web. Σύμφωνα με τον κο Ξάφη, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων απαιτούνται λύσεις σύμφωνες με το πρότυπο των 3C: Comprehensive, Consolidated, Collaborative, δηλαδή περιεκτικές, ενοποιημένες και συνεργατικές. Η λύση Infinity της Check Point είναι, σύμφωνα με τον κο Ξάφη, η περισσότερο περιεκτική, καθώς διασφαλίζει το Cloud, τα δίκτυα, τους χρήστες, τις επικοινωνίες και τα email, την ασφαλή πρόσβαση, αλλά και τις «άκρες» του δικτύου, Edge και mobile.

Σπύρος Ξάφης, Presales Security Engineer Greece & Cyprus της Check Point.

Ο κος Αντώνης Καλοχριστιανάκης, Διευθυντής Πωλήσεων στη Digital SIMA και ο κος Ιωάννης Δασκαλόπουλος, Security Services Supervisor της Digital SIMA, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στον ρόλο του Firewall στο Penetration Test. Η Digital SIMA προσφέρει λύσεις από την WatchGuard. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στις δράσεις που ενισχύουν την κυβερνοασφάλεια των επιχειρήσεων, αλλά και τα οφέλη που έχουν οι τελευταίες από την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Στη συνέχεια, ανέλυσαν την αξία των penetration test, αλλά και τους τρόπους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτά, είτε αυτά είναι internal, είτε external. To IT Security Audit που εφαρμόζει η Digital SIMA είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη σφαιρική προστασία των δικτύων, καθώς με αυτό ελέγχονται όλα τα στοιχεία του δικτύου, διαπιστώνεται ο βαθμός συμμόρφωσης σε πρότυπα, κανόνες και πρακτικές και καταγράφονται τα προβλήματα που προκύπτουν. Αντίθετα με το penetration test, το security audit ελέγχει το configuration, και όχι την εικόνα του δικτύου τη δεδομένη στιγμή διενέργειας του test.

Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου:Ανδρέας Αγραφιώτης, Technology Manager, GCC Hellas, ο Αθανάσιος Τσικόγιας, Data Center Solutions Architect, Schneider Electric, ο Σταύρος Σαλονικιάς, Head of Cyber Security, Dataways, και η Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist Leader, Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας & Μάλτας

Με την ομιλία των επιστημόνων της Digital SIMA ολοκληρώθηκε η πρώτη ενότητα του CyberTechCon, για να ακολουθήσει το πρώτο πάνελ συζήτησης με θέμα τις «Καινοτομίες στην κυβερνοασφάλεια και στρατηγικές για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων». Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Ανδρέας Αγραφιώτης, Technology Manager, GCC Hellas, ο Αθανάσιος Τσικόγιας, Data Center Solutions Architect, Schneider Electric, ο Σταύρος Σαλονικιάς, Head of Cyber Security, Dataways, και η Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist Leader, Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας & Μάλτας.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που παίζει η κυβερνοασφάλεια στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους που αυτή μπορεί να επιτευχθεί, καθώς και για τα οφέλη ενσωμάτωσής της ως απαραίτητη παράμετρος στη διαμόρφωση της στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Ο κος Αγραφιώτης μίλησε για τους τρόπους εξοικονόμησης πόρων από μια επιχείρηση που επιθυμεί να προστατευτεί αποτελεσματικά και έκανε ειδική μνεία στον ρόλο του SD-WAN για τον σκοπό αυτό.

Ο κος Τσικόγιας αναφέρθηκε στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που μπορεί η Schneider Electric να υποστηρίξει τη σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία των επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών και στην ευελιξία πολιτικών τιμολόγησης που τη διακρίνει.

Με τη σειρά του, ο κος Σαλονικιάς αναφέρθηκε στο παρεξηγημένο νόημα της μετάβασης στο Cloud λειτουργιών μίας επιχείρησης, η οποία ουκ ολίγες φορές ερμηνεύεται ότι έχει ρόλο εξασφάλισης της κυβερνοασφάλειας, όπως επίσης και στις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να ισχύει κάτι τέτοιο.

Τέλος, η κα Συντίλα εξήγησε τι είναι το SASE, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία και πώς αυτή η λύση Cloud μπορεί αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών επιλέγοντας τον καταλληλότερο τύπο που εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές τους ανάγκες.

Εμβόλιμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πάνελ συζήτησης πραγματοποίησε τη δική του ομιλία ο κος Νίκος Ζαχαριάδης, COO, Lancom, με τίτλο: Cybersecurity: A holistic approach to data protection. Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν οι επιθέσεις ransomware, οι οποίες έχουν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη με τις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα το 2022, όπως τα ΕΛΤΑ και ο ΔΕΣΦΑ. Όπως εξήγησε ο κος Ζαχαριάδης, τέτοιες επιθέσεις έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία και στη φήμη των επιχειρήσεων, όταν υιοθετούνται λάθος πρακτικές στην αντιμετώπισή τους και εφαρμόζονται ελλιπή μέτρα προστασίας και ανάκτησης των δεδομένων. Επίσης, τόνισε την αξία που έχει ένα καλά στελεχωμένο, εξοπλισμένο και οργανωμένο Security Operation Center, στο οποίο αξιοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη για την αυτόματη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των δικτύων με στόχο την ελαχιστοποίηση των απειλών μέσα από τον ταχύ εντοπισμό τους. Συμπληρωματικά, παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον case study για το πώς μια κατασκευαστική εταιρεία χρησιμοποιεί μια ολιστική προσέγγιση για την προστασία δεδομένων.

Νίκος Ζαχαριάδης, COO, Lancom.

Το δεύτερο πάνελ συζήτησης έλαβε χώρα αμέσως μετά και είχε τίτλο: Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός ως καταλύτης για την ανάπτυξη οργανισμών και προσφοράς προϊόντων με αξία. Το πάνελ, όπως και τα άλλα δύο που έλαβαν χώρα στο CyberTechCon, παρουσίασε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον χάρη στην υψηλή κατάρτιση και πείρα των συμμετεχόντων σε αυτό, κων Αριστοτέλη Γεωργίου, Territory Account Manager, Cisco, Angelo Gentili, CEO, SuperVoice, Στέφανο Μανούση, Vendor & Product Manager, Ergoman, Σταύρο Πάντσιο, Εμπορικός Διευθυντής, Cactus, Αναστάσιο Παπαδόπουλο, Διευθυντής Τεχνολογίας, Dataways και Πέτρο Σουκουλιά, Co-Founder, Seems.

Το δεύτερο πάνελ του συνεδρίου: Αριστοτέλη Γεωργίου, Territory Account Manager, Cisco, Angelo Gentili, CEO, SuperVoice, Στέφανο Μανούση, Vendor & Product Manager, Ergoman, Σταύρο Πάντσιο, Εμπορικός Διευθυντής, Cactus, Αναστάσιο Παπαδόπουλο, Διευθυντής Τεχνολογίας, Dataways και Πέτρο Σουκουλιά, Co-Founder, Seems.

Ο κος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να αποφέρουν οι λύσεις Cloud σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν απαραίτητα ένα μεγάλου μεγέθους τμήμα IT, εφόσον αυτές υλοποιηθούν σωστά και με ασφάλεια.

Ο κος Gentili, εξήγησε πώς ανάμεσα στις λύσεις τηλεφωνίας IP μπορεί να τεθεί, ως άτυπο κριτήριο διαχωρισμού τους, η εμπειρία χρήσης που προσφέρουν στους χρήστες σε μια επιχείρηση, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί μέσω αυτών στις επικοινωνίες.

Ο κος Γεωργίου εξήγησε συνοπτικά τα θετικά των λύσεων ολιστικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στο Cloud, κατά την οποία τόσο η βασική υπηρεσία, όσο και οι απαραίτητες και μη συμπληρωματικές παρέχονται από έναν και μόνο vendor με κύρος και αξιοπιστία. Επίσης, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις, μικρότερων κυρίως, επιχειρήσεων που επωφελούνται από τον συνδυασμό λύσεων από διαφορετικούς vendors, οι οποίες ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και χαρακτηρίζονται από ευρεία συμβατότητα.

Ο κος Σουκουλιάς, μετέφερε ένα μέρος από την πολυετή εμπειρία του στην ανάπτυξη Βιομηχανικού IoT στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις που το αξιοποιούν, τα οποία αφορούν τους ανθρώπινους πόρους, την έγκαιρη προληπτική συντήρηση των μηχανών, την εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από την αυτοματοποίηση και την εποπτική εικόνα τού συνόλου της παραγωγής από ένα κεντρικό σημείο.

Ο κος Πάντσιος περιέγραψε πώς οι αυτοματισμοί που προσφέρει το Cloud μπορούν να επιτρέψουν σε ένα e-shop να διαπρέψει στον τομέα του και ποιες συνθήκες πρέπει να πληρούνται για να είναι ικανοποιημένος τόσο ο επιχειρηματίας όσο και οι πελάτες.

Τέλος, ο κος Μανούσης περιέγραψε τρόπους με τους οποίους μέσα από την ψηφιοποίηση και το Business Intelligence θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν διαδικασίες, έτσι ώστε οι επιχειρηματικές αποφάσεις να είναι πιο εύστοχες, να λαμβάνονται συντομότερα και ευκολότερα.

Μετασχηματίζοντας τις επιχειρήσεις με ασφάλεια

Ο κος Μιχάλης Αλεξίου, IS & IT Product Manager, TÜV HELLAS (TÜV NORD) άνοιξε τον νέο κύκλο ομιλιών μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε, με θέμα: Κυβερνοασφάλεια και Πιστοποίηση, μια άρρηκτη σχέση. Στην τοποθέτησή του ο κος Αλεξίου εξήγησε τους λόγους που η πιστοποίηση είναι πολύτιμη για τις επιχειρήσεις και για τις εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα και ο υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Οι πιστοποιήσεις διασφαλίζουν και κάνουν γνωστή την αξιοπιστία ενός παρόχου, ενός integrator κ.ο.κ. Γίνεται κατανοητό ότι οι πιστοποιήσεις που έχει στη διάθεσή της μια επιχείρηση, όχι μόνο έχουν λειτουργικό ρόλο, ως μέρος της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο στη φήμη της και στο προβάδισμα που ενδεχομένως αυτή έχει απέναντι σε ομοειδείς της, οι οποίες δεν είναι πιστοποιημένες.

Μιχάλης Αλεξίου, IS & IT Product Manager, TÜV HELLAS (TÜV NORD).

«Μετασχηματίζοντας την επιχείρηση για την ψηφιακή εποχή», ήταν ο τίτλος της ομιλίας που ακολούθησε από τον κο Στέφανο Μανούση, Product Manager, τηςErgoman. Η Ergoman είναι μια εταιρεία με διεθνή παρουσία και ειδικεύεται σε αυτό ακριβώς που περιγράφει ο τίτλος της ομιλίας του κου Μανούση: Παρέχει όλα όσα είναι απαραίτητα για να μετασχηματίσει μια επιχείρηση σε μια Data Driven, μέσα από την οργανωμένη καταγραφή και αξιοποίηση των δεδομένων που η ίδια παράγει. Μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρει η Ergoman, μια επιχείρηση μπορεί να γίνει paperless, μέσα από την ψηφιακή διαχείριση όλων των εταιρικών της συμβάσεων και να υιοθετήσει με ευκολία και επιτυχία ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, μέσα από τη διοργάνωση εσωτερικών και εξωτερικών meetings, webinars και events. Συνεργάτες της Ergoman είναι η Cisco και η Logitech και πελάτες της εταιρείες τηλεπικοινωνιών και κοινής ωφέλειας, από τον επιχειρηματικό τομέα και από τον κλάδο ασφάλισης και οικονομικών.

Στέφανος Μανούσης, Product Manager, της Ergoman.

Ο κος Angelo Gentili, Founder & CEO, PartnerNET, είχε ως θέμα της ομιλίας του το «Zero Trust Security for any size of business». Ο κος Gentili παρουσίασε τις υπηρεσίες της λύσης Seqrite, την οποία έχει δημιουργήσει η ομώνυμη εταιρεία που μετρά περισσότερα από 25 χρόνια δραστηριότητας στη βιομηχανία της κυβερνοασφάλειας. Η εταιρεία έχει κατοχυρώσει μια σειρά από πατέντες για να διαμορφώσει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ασφαλείας. Με κέντρο ελέγχου το Seqrite HawkkEye, μια

«Single pane of glass platform for managing», η εταιρεία προσφέρει ευρύ portfolio λύσεων. Αυτές προστατεύουν κάθε συνδεδεμένο endpoint από κυβερνοεπιθέσεις, αποτρέπουν τη διαρροή δεδομένων, απαντούν στα περιστατικά, κάνουν δυνατό το απομακρυσμένο management και ασφαλίζουν την πρόσβαση εργαζομένων και συνεργατών στις επιχειρηματικές εφαρμογές. Σύμφωνα με την παρουσίαση του κου Gentili, το Seqrite είναι μια αποτελεσματική και εύχρηστη λύση μηδενικής εμπιστοσύνης που υποστηρίζει ταχύτατη απόκριση, ακρίβεια και αξιοπιστία.

Δημήτρη Πισσανίδη, Chief Information Officer, ΑΩΖ.

Θωράκιση της εταιρικής Κυβερνοασφάλειας στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον με την τεχνολογία open XDR, ήταν το θέμα της ομιλίας του κου Δημήτρη Πισσανίδη, Chief Information Officer, ΑΩΖ. Η λύση Open XDR της Stellar Cyber που προσφέρει η ΑΩΖ περιλαμβάνει τα πέντε θεμελιώδη χαρακτηριστικά του XDR, συν κάποια επιπρόσθετα, όπως πρόσληψη δεδομένων πολλαπλών προμηθευτών, αυτόματη ανίχνευση συμβάντων ασφαλείας από NTA, UBA & EBA, συσχέτιση δεδομένων ασφαλείας και ειδοποιήσεων σε περιστατικά, δυνατότητα κεντρικής αντιμετώπισης περιστατικών, κανονικοποίηση και εμπλουτισμός δεδομένων στο cloud, στα τελικά σημεία, το δίκτυο, τους χρήστες και τις εφαρμογές, αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών μέσα στο cloud και ενοποίηση απόκρισης από ένα σημείο. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το Open XDR μια ευέλικτη λύση που διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό σε τομείς όπως η σύζευξη με οποιαδήποτε λύση EDR και η ενσωμάτωση στα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας, καθώς δεν υπάρχει κλείδωμα εργαλείου προμηθευτή.

Τελευταία ομιλία πριν από το πάνελ που έκλεισε την πρώτη ημέρα του CyberTechCon, ήταν αυτή της κας Κωνσταντίνας Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist Leader, Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας & Μάλτας με τίτλο: Unleashing the potential of SASE with Cisco: security without compromise. Σύμφωνα με στοιχεία της Cisco, τα οποία παρουσίασε η κα Συντίλα, πριν μερικά μόλις έτη η εσωτερική κυκλοφορία δεδομένων σε μια επιχείρηση ήταν το 80% του συνολικού όγκου, ενώ πλέον αποτελεί μόλις το 20% – δηλαδή η εικόνα έχει αντιστραφεί. Στο μέλλον, το μοντέλο αυτό αναμένεται να αλλάξει πάλι, με τα δίκτυα να μη συνδέουν τα υποκαταστήματα με το data center της επιχείρησης, αλλά να συνδέουν με ασφάλεια τους χρήστες με τις εφαρμογές. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που γίνεται αντιληπτή η αξία της αρχιτεκτονικής SASE (Secure Access Service Edge), η οποία διευθετεί επιτυχώς τις προκλήσεις στα Cloud centric και υβριδικά εταιρικά περιβάλλοντα δικτύου. Λειτουργία της αρχιτεκτονικής είναι η προστασία ειδικά στα cloud edge και η βελτιστοποίηση του routing οπουδήποτε από το δίκτυο στο cloud. Integrator για τη λύση SASE της Cisco είναι η Dataways.

Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist Leader, Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας & Μάλτας.

To συνέδριο έκλεισε με το 3ο πάνελ συζήτησης με θέμα τον «Ρόλο της Κυβερνοασφάλειας στο νέο παγκόσμιο επιχειρηματικό και εργασιακό τοπίο». Σε αυτό συμμετείχαν ο Σπύρος Ξάφης, Presales Security Engineer Greece & Cyprus, Check Point, ο Γιώργος Καπανίρης, Executive Director, NSS, ο Σταύρος Σαμιώτης, Partner Account, Manager, Interworks, ο Δημήτρης Πισσανίδης, Chief Information Officer, ΑΩΖ και ο Παναγιώτης Δημητριάδης, CEO, Artios.

Το τρίτο πάνελ του συνεδρίου: Σπύρος Ξάφης, Presales Security Engineer Greece & Cyprus, Check Point, ο Γιώργος Καπανίρης, Executive Director, NSS, ο Σταύρος Σαμιώτης, Partner Account, Manager, Interworks, ο Δημήτρης Πισσανίδης, Chief Information Officer, ΑΩΖ και ο Παναγιώτης Δημητριάδης, CEO, Artios.

Ο κος Ξάφης εξήγησε τον ρόλο που παίζει το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και το εσωτερικό της τμήμα IT, στην επιλογή των λύσεων που θα πρότεινε σε κάθε μια από αυτές η Check Point, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευτούν ακόμη και οι ψηφιακά ανεκπαίδευτοι χρήστες.

Ο κος Καπανίρης εξήγησε πώς η NSS καταφέρνει να συνδυάζει επιτυχώς λύσεις από διαφορετικούς vendors, αλλά και τα βήματα για να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας μιας επιχείρησης για το επόμενο βήμα στον ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Για τα πλεονεκτήματα των all included λύσεων μίλησε ο κος Σαμιώτης της Interworks, αλλά και για τις διακριτές βαθμίδες παρεχομένων υπηρεσιών ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.

Ο κος Πισσανίδης μοιράστηκε εμπειρίες του από την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας με λύσεις από διαφορετικούς vendors, ενώ ο κος Δημητριάδης εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες Virtual CIO προσφέρουν ασφάλεια και πρόληψη με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο 1ο CyberTechCon και σας περιμένουμε στο επόμενο CyberTechCon που θα διεξαχθεί μέσα στο 2024.

Τεύχος 252

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364



ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design