ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

28 Σεπτεμβρίου 2022 06:46

Cloud Computing: Τρόπος εξοικονόμησης πόρων ή σπατάλη;

Του Στάθη Ασπιώτη

Η μετάβαση στο cloud θα μπορούσε να κοστίζει στις επιχειρήσεις περισσότερο από ό,τι εξοικονομεί. Την τελευταία δεκαετία, η υιοθέτηση του cloud είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Και όμως, πολλές εταιρείες που έχουν μεταβεί στο cloud αισθάνονται το βάρος των αυξανόμενων δαπανών.

Το 69% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν επιταχύνει τη μετάβασή τους στο cloud computing τους τελευταίους έξι μήνες και οι δαπάνες των τελικών χρηστών σε υπηρεσίες public cloud παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθούν σε σχεδόν $482 δισ. μέχρι το τέλος του 2022. Αυτή η έκρηξη δαπανών για το cloud βασίζεται συχνά στην υπόθεση ότι η εκτεταμένη επένδυση μιας εταιρείας στο cloud computing σήμερα, θα καταστήσει το ΙΤ πιο οικονομικό στο μέλλον.

Από έρευνα της Foundry προκύπτουν ορισμένες συμβουλές για τις επιχειρήσεις με στόχο να καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα το κόστος του cloud και εντέλει να μειώσουν τη σπατάλη. Αυτές είναι:

Ανεπαρκές ή καθόλου monitoring. Ένα κοινό πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν αναποτελεσματικές ή δεν έχουν καθόλου λειτουργίες διαχείρισης κόστους στο cloud, (γνωστές και ως cloud FinOps). Στις FinOps θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα συστήματα παρατήρησης κόστους στο cloud, τα οποία θα αναφέρουν τι ξοδεύτηκε και πού, από ποιον, για ποιο σκοπό, καθώς και τη βασική αιτία των δαπανών.

Απουσία πειθαρχίας ή υπευθυνότητας. Η απουσία monitoring του κόστους στο cloud σημαίνει και άγνοια για τα έξοδα. Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει υπεύθυνος για αυτά. Αλλά ακόμη και αν παρακολουθούνται οι δαπάνες για το cloud, τα δεδομένα αυτά είναι άχρηστα, εάν είναι γνωστό τοις πάσι ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Γιατί να αλλάξουν οι άνθρωποι τη συμπεριφορά τους; Χρειάζονται κίνητρα για τη μη σπατάλη των πόρων του cloud, καθώς και στην αντίθετη περίπτωση, συνέπειες.

Η επιχείρηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να βελτιστοποιήσει τους πόρους της cloud. Ένας από τους βασικούς στόχους ενός προγράμματος FinOps είναι η βελτιστοποίηση των δαπανών στο cloud. Τα FinOps θα αναφέρουν την αξία των χρημάτων που δαπανήθηκαν σε πόρους που βασίζονται στο cloud, η οποία επιστρέφεται στην επιχείρηση. Ο στόχος είναι το κέρδος σε επιχειρηματική αξία να είναι μεγαλύτερο από τα χρήματα που δαπανήθηκαν στο cloud.

Τα στοιχεία προέρχονται από την 9η ετήσια έρευνα της Foundry, 2022 Cloud Computing research.

Τεύχος 139

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design