ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

25 Ιανουαρίου 2023 06:53

Bitdefender: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τους δωρεάν proxies

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Σύμφωνα με την Bitdefender, οι διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers – proxies) χρησιμοποιούνται για την προστασία του απορρήτου και πολλοί από αυτούς είναι δωρεάν, κάτι που είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους χρήστες που δεν θέλουν να δεσμευτούν σε εναλλακτικές λύσεις επί πληρωμή. Οι διακομιστές μεσολάβησης λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ των συσκευών σας και των ιστοτόπων ή των διαδικτυακών υπηρεσιών που επισκέπτεστε, παρέχοντας ανωνυμία καλύπτοντας τη διεύθυνση IP σας. Ενώ είστε συνδεδεμένοι σε διακομιστή μεσολάβησης, η επισκεψιμότητα ιστού σας δρομολογείται μέσω άλλου διακομιστή εκτός του τοπικού σας δικτύου, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κακόβουλους παράγοντες να καταλάβουν τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο.

Γιατί όμως είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε τους δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης;

Από παραβιάσεις απορρήτου έως κακόβουλο λογισμικό, ένας δωρεάν διακομιστής μεσολάβησης θα μπορούσε να εκθέσει τους χρήστες του σε διάφορα ζητήματα ασφαλείας. Οι πιο σημαντικές παγίδες ενός δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης περιλαμβάνουν:

• Έλλειψη κρυπτογράφησης.

Οι περισσότεροι δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης δεν διαθέτουν υποστήριξη HTTPS, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση. Η σύνδεση σε έναν μη κρυπτογραφημένο διακομιστή θα μπορούσε να επιτρέψει σε κακόβουλους παράγοντες να παρακολουθούν την επισκεψιμότητά σας και να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως διαπιστευτήρια ή ιδιωτικές επικοινωνίες.

• Κίνδυνος παρακολούθησης.

Οι φορείς απειλών ενδέχεται να ορίσουν τους δωρεάν διακομιστές μεσολάβησης ως honeypots, εξαπατώντας τους χρήστες να μεταδώσουν την επισκεψιμότητά τους μέσω αυτών και να παραδώσουν άθελά τους τα ευαίσθητα δεδομένα τους.

• Διαφημίσεις με κακόβουλο λογισμικό.

Η ενσωμάτωση διαφημίσεων στο περιεχόμενο είναι μια παλιά πρακτική που βοηθά τους παρόχους να πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, οι διαφημίσεις εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μεγάλης εκμετάλλευσης και η χρήση δωρεάν διακομιστών μεσολάβησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες περιπτώσεις κακής διαφήμισης. Οι φορείς απειλών συχνά προσπαθούν να οπλίσουν την απροσεξία των παρόχων μέσω διαφημίσεων που καλύπτονται από κακόβουλο λογισμικό.

• Κακή συνδεσιμότητα.Λόγω του τεράστιου αριθμού ταυτόχρονων συνδέσεων που διαχειρίζονται, τα άτομα μπορεί να παρατηρήσουν κακή ή καθόλου συνδεσιμότητα.

• Κλοπή των cookies.

Οι κακόβουλοι χειριστές διακομιστών θα μπορούσαν να κλέψουν cookies που αποθηκεύουν τα δεδομένα σύνδεσής σας και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν τους λογαριασμούς σας.

Τεύχος 213

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design