2 Φεβρουαρίου 2023 06:50

Accenture: Οι CEOs για την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης

Η 12η έκδοση της United Nations Global Compact-Accenture CEO Study, βασιζόμενη σε ευρήματα και απόψεις 2.600+ CEOs από 128 χώρες που δραστηριοποιούνται σε 18 κλάδους, ανέδειξε πως οι CEOs προειδοποιούν για τον αρνητικό αντίκτυπο των προκλήσεων όσον αφορά στις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Καθώς προκλήσεις όπως η κοινωνικοοικονομική αστάθεια, οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι άμεσες κλιματικές επιπτώσεις συσσωρεύονται, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι επισημαίνουν παγκόσμια ζητήματα που παραδοσιακά βρίσκονταν εκτός της εταιρικής σφαίρας, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις, ως λόγους ανησυχίας για την ικανότητα παραγωγής αξίας προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Με μόλις οκτώ χρόνια να απομένουν για την εκπλήρωση των SDGs, το 43% των CEOs παγκοσμίως δηλώνει ότι οι πρωτοβουλίες τους για βιωσιμότητα έχουν παρεμποδιστεί λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με το ποσοστό αυτό να είναι ακόμη υψηλότερο στους CEOs των αναπτυσσόμενων χωρών (51%). Επιπρόσθετα, όσον αφορά στους καθαρούς μηδενικούς στόχους (net zero targets) που έθεσαν οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, η Accenture διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες δε θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους παρά μόνο εάν διπλασιάσουν το ρυθμό μείωσης των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Ωστόσο, ορισμένοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι συνεχίζουν με επιτυχία τις προσπάθειές τους, αναπτύσσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους κλάδους δραστηριοποίησής τους και αναδιαμορφώνουν το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας. Τα δύο τρίτα των CEO (66%) δηλώνουν ότι οι εταιρείες τους συμμετέχουν σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Αυτοί οι ηγέτες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας αναδιαρθρώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αναβαθμίζουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους και επαναξιολογούν τη χρήση φυσικών πόρων.

Οι CEOs εντοπίζουν επίσης μία σαφή ανάγκη εστίασης στην τεχνολογία με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και την επίτευξη ανάπτυξης. Οι κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι ενσωματώνουν ήδη τη βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις τους λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα (63%), ενισχύοντας τη συλλογή δεδομένων βιωσιμότητας στις αλυσίδες αξίας τους (55%) και επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (49%). Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί (49%) μεταβαίνουν σε κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ το 40% αυξάνει τη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για βιώσιμη καινοτομία.

Τεύχος 219

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design