ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

12 Οκτωβρίου 2022 06:48

1000% αύξηση στις παραβιάσεις λογαριασμών στα social media

Του Χρίστου Κρανάκη

Οι παραβιάσεις σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύθηκε κατά 1.000% τους 12 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ΜΚΟ Identity Theft Resource Center, που δραστηριοποιείται στη συνδρομή βοήθειας σε θύματα κλοπής ταυτότητας.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι από το σύνολο των παραβιάσεων που κατεγράφησαν, το 85% παρατηρήθηκε σε λογαριασμούς του Instagram και το 25% σε λογαριασμούς του Facebook. Ακόμα, το 70% των θυμάτων υπέστησαν μόνιμο αποκλεισμό από τα προφίλ τους και το 71% είχαν φίλους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι hackers που παραβίασαν τον λογαριασμό.

Η κλοπή ταυτότητας εύκολα μπορεί να υποτιμηθεί ως απλά μια «μικρή ταλαιπωρία». Παρόλα αυτά, όπως φανερώνει η έκθεση, οι επιθέσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες οικονομικές απώλειες ή/και συναισθηματικά προβλήματα. Ενδεικτικά, το 27% των θυμάτων κλοπής λογαριασμών έχουν χάσει έσοδα από οικονομικές δραστηριότητες που ακυρώθηκαν λόγω της κλοπής. Ειδικά για όσους αξιοποιούν επαγγελματικά τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η απώλεια του λογαριασμού τους σηματοδοτεί σημαντικό πλήγμα στο εισόδημά τους.

Σε μεγάλο βαθμό, οι ευθύνες για την κλοπή λογαριασμών δεν πρέπει να αποδοθούν αποκλειστικά στους χρήστες. Το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης δεν προσφέρει ισχυρές επιλογές ελέγχου πρόσβασης είναι προβληματικό. Η μη υποστήριξη προτύπων ασφαλείας, όπως η μεμονωμένη σύνδεση ή η αυτοματοποιημένη δημιουργία και αφαίρεση χρηστών μέσω ενός προτύπου που είναι γνωστό ως SCIM είναι σύμφωνα με κάποιους ο κύριος λόγος που οι δράστες στοχοποιούν τους κοινωνικούς λογαριασμούς.

Τέλος, η έκθεση κατέγραψε μια μικρή μείωση των επαναλαμβανόμενων θυμάτων κλοπής ταυτότητας. Το 2022, το 26% των ερωτηθέντων θυμάτων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί ξανά κλοπή ταυτότητας, σε σύγκριση με το 29% το 2021.

Τεύχος 149

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design