ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

21 Απριλίου 2023 06:51

100 δισ. απέσυραν οι καταθέτες από τις τράπεζες των ΗΠΑ

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν αυτήν την εβδομάδα ότι οι πελάτες απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στις αρχές του 2023, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν νέους πελάτες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι καταθέτες που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε εναλλακτικές τοποθετήσεις, όπως αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, απέσυραν συνολικά σχεδόν 100 δισ. δολάρια από την JPMorgan, την Bank of America, τη Citi και τη Wells Fargo τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι καταθέσεις είναι συνήθως η φθηνότερη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών και μία μείωσή τους θα μπορούσε να περιορίσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Οι μεγάλες τράπεζες χάνουν σταθερά καταθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια. «Τα τρία πράγματα που πρέπει να δει κανείς στα αποτελέσματα τριμήνου είναι οι καταθέσεις, οι καταθέσεις και οι καταθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέισον Γκόλντμπεργκ, αναλυτής στην Barclays.

Κατά μέσο όρο, τα έσοδα του 1ου τριμήνου στις έξι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν λίγο περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν λίγο περισσότερο από 1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν περισσότερο στις τράπεζες με μεγάλη δραστηριότητα στη λιανική τραπεζική, όπως οι JPMorgan, BofA, Citi και Wells.

Η επενδυτική τραπεζική αναμένεται να έχει ένα ακόμη δύσκολο τρίμηνο, καθώς η Wall Street αντιμετωπίζει παρατεταμένη επιβράδυνση των συναλλαγών, που εκτιμάται πως θα πλήξει περισσότερο την Goldman και τη Morgan Stanley.

Ήδη πριν από την κατάρρευση της SVB και της Signature, υπήρχαν εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα σε τοποθετήσεις υψηλότερης απόδοσης, όπως αμοιβαία κεφάλαια, επειδή πολλές τράπεζες δεν έδιναν σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στους καταθέτες.

Τεύχος 269

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design