ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

21 Μαρτίου 2022 09:01

Ψηφιακός μετασχηματισμός: 60 έργα αξίας 1,5 δισ. ευρώ «τρέχουν» στο επόμενο εξάμηνο

Του Γιώργου Καλούμενου

Σε θέση μάχης ο κλάδος Πληροφορικής και Τεχνολογίας για την ανάληψη τουλάχιστον 60 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. που θα δημοπρατηθούν μέσα στο επόμενο 6μηνο στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη, τα έργα αυτά θα αφορούν κυρίως στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, αλλά και τη γεωργία και τον τουρισμό.

Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, το πληροφοριακό σύστημα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και έργα σχετικά με την ψηφιοποίηση του κράτους, όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα ψηφιακά μητρώα και το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις, που στοχεύει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα.

Στην Υγεία τα πιο χαρακτηριστικά έργα που περιλαμβάνονται είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, η ενίσχυση της τηλεϊατρικής, αλλά και το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του συστήματος δημόσιας υγείας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός Απριλίου.

Στη Δικαιοσύνη υπάρχει ήδη το e-justice που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όλο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο των τηλεδικών, η ακροαματική διαδικασία από απόσταση.

Δύο επόμενες δράσεις που συμπληρώνουν το εν λόγω έργο είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ περίπου και η επέκταση της τήρησης ψηφιακών πρακτικών σε όλες τις δίκες.

Μετασχηματισμός και των μικρομεσαίων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚτΠ υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση 100.000 μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα λάβουν ένα voucher για να αγοράσουν ψηφιακές υπηρεσίες, που θα τους οδηγήσουν στη χρήση ψηφιακών προϊόντων για να ενισχυθεί ο μετασχηματισμός τους.

Η επιδότηση ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και συν τοις άλλοις περιλαμβάνει μια δράση για την ανάπτυξη υπηρεσιών cloud ύψους 100 εκατ. ευρώ και μια ακόμα για την αναβάθμιση του συστήματος των ταμειακών μηχανών, POS (μέσω αντικατάστασης 500.000 POS), ύψους 165 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη.

Σε αυτό το πακέτο των έργων προστίθενται και παρεμβάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως η ανάπτυξη του δικτύου 5G κατά μήκος των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, η δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών για τη διασύνδεση των νησιών, αλλά και ένα έργο για την ενίσχυση και την προετοιμασία υποδοχής οπτικής ίνας στις πολυκατοικίες.

Τεύχος 32

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design