ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

28 Φεβρουαρίου 2023 06:53

Το Brexit πλήττει το City 

Η συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά το Brexit δεν περιλαμβάνει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες του City δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις αγορές της Ε.Ε. με τα ίδια δεδομένα. 

Σύμφωνα με ανάλυση της Ernst & Young που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο, ήδη 24 εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν στην Ε.Ε. 1,3 τρισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο του 1,46 τρισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα 2/5 των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σχεδιάζουν να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους και μέρος του προσωπικού τους στις χώρες της Ε.Ε. Και την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) διαπιστώνει πως ο αριθμός των τραπεζικών στελεχών εντός Ε.Ε. με αμοιβές άνω του ενός εκατ. ευρώ έχει εκτοξευθεί και πλησιάζει τις 2.000. Ανέρχονται συγκεκριμένα σε 1.957, όταν το 2020 ήταν μόλις 1.383 στελέχη. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τον πρώτο χρόνο μετά το Brexit, η Βρετανία παρέμεινε η πρώτη παγκόσμια δύναμη σε εξαγωγή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με την εταιρεία υποστήριξης συμφερόντων The City UK, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις από άλλες μητροπόλεις χρηματοπιστωτικών σε σχέση με διάφορες μετρήσεις της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Όπως, όμως, σχολίασε στους FT ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Miles Celic, οι ανταγωνιστές του Λονδίνου, τα άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, έχουν αναπτυχθεί πολύ περισσότερο, καθώς έχει μειωθεί το μερίδιο της βρετανικής πρωτεύουσας σε αγορές όπως ο διασυνοριακός τραπεζικός δανεισμός, τα ασφαλιστικά συμβόλαια και τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται τα hedge funds, ενώ έχει αυξηθεί εκείνο των ανταγωνιστικών χρηματοπιστωτικών κέντρων, όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Είναι ενδεικτική η μείωση που καταγράφει η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Λονδίνου σε μια περίοδο που αυξάνεται η κεφαλαιοποίηση των άλλων μεγάλων αγορών. Το 2000 η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Λονδίνου ήταν 100% του ΑΕΠ της Βρετανίας και σήμερα μόλις 69%. Στο ίδιο διάστημα από 100% των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας και της Αυστραλίας αυξήθηκε αντιστοίχως σε 158%, 164%, 121% και 133% του ΑΕΠ τους. 

Τεύχος 236

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design