ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

14 Φεβρουαρίου 2023 06:56

Το 5G φέρνει έσοδα στους παρόχους

Το τρέχον έτος η αγορά τηλεπικοινωνιών αναμένει έσοδα της τάξεως των 310 δισ. δολαρίων από την 5η γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ολοένα και υψηλότερα έσοδα τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία ερευνών αγοράς Juniper Research, μάλιστα, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση για το θέμα αυτό ότι οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θα αποκομίσουν υπερδιπλάσια ετήσια έσοδα της τάξης των 625 δισ. δολαρίων από υπηρεσίες 5ης γενιάς το έτος 2027. Αυτή η κατά 100% αύξηση εσόδων από σήμερα έως το 2027 θα οφείλεται στο γεγονός ότι θα υπάρξει μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα δίκτυα 5ης γενιάς, καθώς και πως ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιείται η κάρτα eSIM σε συσκευές, όπως είναι οι φορητοί υπολογιστές, καθώς και τα ποικίλα σημεία πρόσβασης σε Wi-Fi.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Jupiter, τα δίκτυα τεχνολογίας 5ης γενιάς θα αντιστοιχούν στο 80% των εσόδων που θα εισπράττουν οι όμιλοι παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2027, και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους αρμοδίους ομίλους εκμετάλλευσής τους να εξασφαλίσουν απόδοση της επένδυσής τους έως τότε. Με τις εκτιμήσεις αυτές συγκλίνει η πρόβλεψη ότι η αυξανόμενη εφαρμογή των καρτών eSIM σε νέες συσκευές θα οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε ποσοστό υψηλότερο από 180% την περίοδο από το 2023 έως το 2027, ενόσω η κίνηση δεδομένων μετατοπίζεται από τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας και τα Wi-Fi σε εκείνα της 5ης γενιάς. «Οι συσκευές με δυνατότητα eSIM θα φέρουν σημαντική ανάπτυξη στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, διότι το καταναλωτικό κοινό αξιοποιεί τα δίκτυα για τις περιπτώσεις εκείνες όπου χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά μέχρι τώρα τα σταθερά δίκτυα. Οι όμιλοι παροχής υπηρεσιών οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5ης γενιάς, καθώς και της επόμενης 6ης γενιάς, υπόκεινται επαρκώς σε προστατευτικές διατάξεις, εφαρμόζοντας σε όλα νέες τεχνολογίες, όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών Jupiter. Στη δε έκθεσή της προβλέπει ακόμα πως για να υπάρξει προετοιμασία γι’ αυτήν την αυξανόμενη ζήτηση σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει τα πρότυπα δικτύων 6ης γενιάς να υιοθετήσουν καινοτόμους τεχνολογίες, που δεν χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στα πρότυπα των δικτύων της 5ης. Για παράδειγμα, τα μη επίγεια δίκτυα και οι ζώνες συχνοτήτων κάτω του 1THz θα είναι το κλειδί για τις αρχικές δοκιμές των δικτύων 6ης γενιάς, ώστε να μπορούν να παρέχουν αυξημένες δυνατότητες δεδομένων.

Τεύχος 227

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design