ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

16 Μαρτίου 2023 06:56

Τα ποσοστά αγοράς ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες

Το 2021, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας διέφερε μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

O δείκτης μεριδίου αγοράς περιγράφει πόση ενέργεια εξυπηρετεί η μεγαλύτερη εταιρεία του δικτύου σε μια αγορά. Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς υποδηλώνουν μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή αγορά, σημειώνει η Eurostat.

Το 2021, το υψηλότερο μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε στην Κύπρο (88%), την οποία ακολουθούν η Γαλλία (79%), η Κροατία (76%) και η Εσθονία (64%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ: Πολωνία, Λιθουανία και Ιταλία (17%) και Σουηδία (19%).

Στην Ελλάδα, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 45% το 2021.

Σε ετήσια βάση, από το 2020 έως το 2021, η μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς αναφέρθηκε στην Ιρλανδία (32%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-32%). Η αύξηση της μετοχής υποδηλώνει αύξηση της συγκέντρωσης της αγοράς, για παράδειγμα μετά από συγχώνευση μεγάλων συμμετεχόντων στην αγορά. Αντίθετα, η μείωση της μετοχής δείχνει μείωση της συγκέντρωσης της αγοράς. Δεκαπέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανέφεραν μία αλλαγή από το 2020 έως το 2021, που είναι κάτω του 10%.

Εξάλλου, όσον αφορά στις εισαγωγές και την παραγωγή φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς ήταν 100% στην Εσθονία, τη Μάλτα και τη Σουηδία, όπου μόνο μία οντότητα κυριαρχούσε στην εθνική παραγωγή και στις εισαγωγές. Το 2021, η ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια από φυσικό αέριο ήταν μόνο 2,3% του συνόλου στη Σουηδία. Η Μάλτα είναι μια μικρή αγορά κι ως εκ τούτου αναμένεται ότι μια οντότητα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου είχε το χαμηλότερο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά στην Ιρλανδία (22%) και στην Τσεχία (23%).

Στην Ελλάδα, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου ήταν 38% το 2021.

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου μειώθηκε σε 14 μέλη της Ε.Ε. με διαθέσιμα στοιχεία το 2021. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-61 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λετονία (-54 ποσοστιαίες μονάδες) και την Τσεχία (- 46 ποσοστιαίες μονάδες).

Τεύχος 248

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design