ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

20 Απριλίου 2022 08:56

Συμβολή της πληροφορίας και των δεδομένων στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο Δρ. Πέτρος Καπασούρης, Γενικός Διευθυντής της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., συμμετείχε ως ομιλητής στο πρόσφατο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου σημείωσε: «Η ελληνική αγορά επιδεικνύει σήμερα μεγαλύτερη ωριμότητα ως προς τη χρήση δεδομένων πιστωτικής συμπεριφοράς. Εξάλλου, η χώρα μας διαθέτει πλέον ένα από τα καλύτερα σε προβλεψιμότητα συστήματα scoring στην Ευρώπη. Σε αυτό έχει συμβάλει η δυνατότητα της Τειρεσίας να συλλέγει πλέον το σύνολο των πιστώσεων της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει νέα εργαλεία για την επεξεργασία των πληροφοριών. Έτσι, η δυνατότητα εκτίμησης της πιθανότητας αθέτησης είναι περισσότερο ακριβής, πράγμα που βοηθάει σημαντικά τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις-πιστωτές.»

Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν είναι όμως μόνο οι τράπεζες που ωφελούνται από ένα γραφείο πίστης, αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», ξεχωρίζοντας τέσσερα βασικά οφέλη:

  • Μείωση του κόστους του χρήματος μειώνοντας τις επισφάλειες.
  • Συμβολή στην αποτροπή της υπερχρέωσης.
  • Συμβολή στην πιστωτική επέκταση, μέσω της πρόσβασης στην πληροφορία καθώς ο πιστωτής, όπως έχει αποδειχθεί, όσο λιγότερη πληροφορία διαθέτει τόσο πιο συντηρητικός γίνεται στην επιλογή δανειοληπτών.
  • Αύξηση της πειθαρχίας στην αγορά και διασφάλιση των συναλλαγών διότι εμφανίζεται η όποια αθέτηση.

Ο κος Καπασούρης αποτίμησε θετικά το θεσμικό πλαίσιο της χώρας τόσο για την Τειρεσίας ως γραφείο πίστης όσο και για τους πιστωτές και τους δανειολήπτες, καθώς οι κανόνες που έχουν τεθεί είναι ξεκάθαροι, αλλά και γιατί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο διευκολύνει τη χρήση πληροφοριών με διαφάνεια. Με άλλα λόγια, ο υποψήφιος δανειολήπτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που τον αφορούν και να εκφράσει την όποια αντίρρηση ή να προβεί σε διόρθωση εφόσον υπάρχει σφάλμα, δυνατότητα που η Τειρεσίας υποστηρίζει και θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική.

Τέλος, όσον αφορά στο GDPR, o κος Καπασούρης σημείωσε ότι είναι λειτουργικό και απόλυτα εφαρμόσιμο, εφόσον οι υπηρεσίες σχεδιάζονται με βάση αυτό το νέο πλαίσιο, ενώ τόνισε την αξία των έγκυρων πληροφοριών πίστης μέσα στον νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Για τις fintech ανέφερε ότι ορισμένες από αυτές θα αναπτυχθούν στο οικονομικό περιβάλλον και πάντα οι νέες ιδέες και πρακτικές μπορούν να κριθούν μόνο θετικά.

Τεύχος 53

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design