ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

24 Μαΐου 2023 06:54

Στα «ύψη» η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ε.Ε.

Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κυμάνθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στην Ευρώπη στις αρχές του έτους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βιομηχανία, χαμηλότερο και από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ισχυρή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών μειώνουν τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

Οι εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές δραστηριότητες που καλύπτονται από το σύστημα ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν κατά 13% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας γεωαναλυτικής, Kayrros SAS. Μάλιστα, η ποσότητα των περίπου 400 εκατ. τόνων CO2 που παρήχθησαν την εν λόγω περίοδο ήταν ελαφρώς μικρότερη και από την ποσότητα που είχε παραχθεί στις αρχές του 2020, όταν είχαν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί της πανδημίας.

Ένα μέρος της μείωσης των εκπομπών μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ένας άλλος κύριος λόγος είναι η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης από τις βιομηχανίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σαφώς μειωμένες από τα περσινά υψηλά, η μείωση των εκπομπών σε επίπεδα χαμηλότερα από την περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία είχε κλείσει λόγω του κορωνοϊού, είναι ένα σημάδι ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν ακόμα περάσει.

«Η βιομηχανία κατεβάζει ρυθμούς ή κλείνει», δήλωσε ο Andreas Gandolfo, αναλυτής στο BloombergNEF. «Η βιομηχανία ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών και η βιομηχανία μετατοπίζεται εκτός Ευρώπης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας».

Παράλληλα, η αγορά των ΑΠΕ έχει κορυφωθεί φέτος, κυρίως λόγω της ισχυρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Σε σύνολο, η παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικές πηγές αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε. τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 από την παραγωγή ενέργειας όλων των σταθμών που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας, παρόλο που η τεχνολογία αποδίδει καλύτερα το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι ισχυρότερος και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, παρήγαγε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες, για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

Τεύχος 291

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design