ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

31 Μαρτίου 2022 09:01

Σοκ στην αγορά ενέργειας από τις εξαγγελίες για φόρο 90% στα «υπερκέρδη»: Τα σχέδια απεξάρτησης της Ελλάδας

Του Γιώργου Καλούμενου

Αναστάτωση έφερε στην αγορά ενέργειας και ειδικά στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι θα φορολογήσει κατά 90% τυχόν υπερκέρδη που οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής και της εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών φυσικού αερίου.

Κι αυτό γιατί εκτός του γεγονότος ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, η ανακοίνωση δεν συνοδεύτηκε από κάποια διευκρίνιση σε τι αναφέρεται με τον όρο υπερκέρδη, δηλαδή τι ακριβώς θα φορολογήσει.

Μάλιστα μετά από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κέρδη αυτά φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποδυνάμωσε» την αρχική εξαγγελία του λέγοντας ότι η διαδικασία προσδιορισμού αυτών των κερδών θα γίνει μετά από ενδελεχή μελέτη των στοιχείων από τη ΡΑΕ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι τελεί εν αναμονή του τελικού πορίσματος από τη ΡΑΕ για να αποφασίσει τι και πώς θα φορολογηθεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή έχει προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία βήματα.

Στη συνέχεια, σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ότι «το “θαύμα” Μητσοτάκη, ο οποίος αναγκάστηκε μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει την ύπαρξη υπερκερδών και αισχροκέρδειας, κράτησε μόλις 24 ώρες», τονίζοντας πως «σήμερα προφανώς κατόπιν πιέσεων των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, έβαλε άρον άρον τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο να μας πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και ότι η ΡΑΕ τα συγκεντρώνει ακόμα».

Ενίσχυση Ρεβυθούσας και σχέδια για νέα δεξαμενή

Πάντως μέσα στις επόμενες μέρες η Κυβέρνηση αναμένεται να εξειδικεύσει τις πολιτικές που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα θα είναι η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας έτσι ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της χώρας στην αποθήκευση φυσικού αερίου ενώ θα ακολουθήσει και η ανάπτυξη μιας τέταρτης δεξαμενής φυσικού αερίου από τον ΔΕΣΦΑ, χωρητικότητας πάνω από 100.000 κ.μ.

Η νέα υποδομή δεν θα αποτελέσει μόνο μια ισχυρή απάντηση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του επόμενου χειμώνα, αλλά θα ενισχύσει και τη δυνατότητα της χώρας να ικανοποιεί και τις αυξημένες ανάγκες γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η οποία ήδη αξιοποιεί τη Ρεβυθούσα για να φέρνει φορτία LNG.

Επίσης, η Ελλάδα στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο θα επιταχύνει τις διαδικασίες διερεύνησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ποια από αυτά είναι πιθανόν αξιοποιήσιμα.

Τα τελευταία χρόνια παρότι έγιναν μεγάλα βήματα στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς παραχωρήθηκαν 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, αλλά και στη Δυτική Ελλάδα και ενεπλάκησαν ελληνικοί όμιλοι, αλλά και διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί (ΕΛΠΕ, Energean, Τotal, ExxonMobil), το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης βάλτωσε. Αφενός λόγω της μαζικής στροφής των πετρελαϊκών εταιρειών στις καθαρές μορφές ενέργειας και της πράσινης ευρωπαϊκής στρατηγικής που δεν άφηνε πολύ χώρο για τα ορυκτά καύσιμα, αφετέρου γιατί ούτε η ισχυρή πολιτική βούληση υπήρχε, ούτε και οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν τις επενδύσεις αυτές.

Τεύχος 39

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design