ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

29 Απριλίου 2022 06:48

Πώς η τεχνολογία των αλγόριθμων επηρεάζει το τι βλέπουν τα παιδιά μας online και πώς να τα προστατέψουμε

Η παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET μιλά για τους ενδεχόμενους κινδύνους στους οποίους μπορεί οι ανήλικοι χρήστες να εκτεθούν λόγω των  αλγόριθμων των μηχανών αναζήτησης αλλά και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά, τους ανηλίκους ή και τους εαυτούς μας.

Οι αλγόριθμοι εργάζονται ακούραστα για να φέρουν στους χρήστες περιεχόμενο που υπολογίζουν ότι μπορεί να τους αρέσει. Όμως, το διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος χώρος που δίνει την ευκαιρία σε διάφορες ομάδες και κοινότητες να συναντηθούν και να ενισχύσουν την επιρροή τους για καλό και για κακό.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να προστατέψουμε τους ανήλικους; Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι αρχικά να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για τους ανηλίκους και να ξέρουν πώς να τους βοηθήσουν.

Ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους γονείς να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του παιδιού στο διαδίκτυο είναι ο Γονικός Έλεγχος (Parental Control). Εκτός από τη δυνατότητα να θέτετε όρια σχετικά με το πόσο χρόνο το παιδί σας μπορεί να έχει πρόσβαση σε ορισμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες, ο Γονικός Έλεγχος μπορεί επίσης να αποκλείσει συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου και διευθύνσεις URL τόσο για υπολογιστές όσο και για κινητές συσκευές.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά που βρίσκεται σε αξιόπιστη λύση ψηφιακής ασφάλειας, είναι το Web Guard. Δεδομένου ότι οι ιστοσελίδες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σύμφωνα με λέξεις-κλειδιά, το Web Guard μπλοκάρει τις κατηγορίες που θεωρεί ακατάλληλες για την ηλικιακή ομάδα του παιδιού σας. Φυσικά, οι ιστοσελίδες ενηλίκων που διαθέτουν πορνογραφία και τυχερά παιχνίδια αποκλείονται για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για συσκευές Android, υπάρχει και μια λειτουργία Ασφαλούς Αναζήτησης που φιλτράρει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε ότι οι μηχανές αναζήτησης προτείνουν ακατάλληλο περιεχόμενο που το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να δει. Μπορείτε επίσης να βάλετε χειροκίνητα σε μαύρη λίστα ιστοσελίδες και εφαρμογές που θεωρείτε ακατάλληλες για το παιδί σας. Το ίδιο ισχύει και για τη δημιουργία λευκής λίστας κατάλληλων πηγών.

Τέλος, ανεξάρτητα από το αν θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον Γονικό Έλεγχο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να εκπαιδεύεστε τα παιδιά σας σχετικά με το περιεχόμενο που υπάρχει στο διαδίκτυο και να συζητάτε τακτικά μαζί τους για τον διαδικτυακό κόσμο και τον κόσμο εκτός διαδικτύου. Η συζήτηση με τα παιδιά σας είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που μπορείτε να τους δώσετε για να προστατευτούν. Η εκπαίδευση για κάθε θέμα πρέπει να ξεκινά από την οικογένεια, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα προσωπικά και ιδιωτικά θέματα και την παρουσία μας στο διαδίκτυο.

Τεύχος 57

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design