ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

2 Μαρτίου 2023 06:44

Πώς εξελίσσεται η ελληνική αγορά εργασίας

Έως το 2030, τουλάχιστον το 60% του συνόλου των ενηλίκων πρέπει να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης και τουλάχιστον το 78% να εργάζεται, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων και της στρατηγικής «Ευρώπη 2030».

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, όρισε ως εθνικό συντονιστή για τις δεξιότητες τον Διοικητή της ΔΥΠΑ και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, κο Σπύρο Πρωτοψάλτη. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών στην Ε.Ε. αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ενώ μόνο το 37% των ενηλίκων παρακολουθεί προγράμματα κατάρτισης σε τακτική βάση.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από την έκθεση της Manpower, σύμφωνα με την οποία:

• Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προσφέρουν στην πλειονότητα των εργαζομένων (71%) κάποια εκπαίδευση ή εργαλεία για να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους, συνήθως σε τεχνικούς ρόλους.

• Οι γυναίκες (67%) έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες (75%) να έχουν επανεκπαιδευτεί.

• Μόνο το ένα τρίτο των εργαζομένων παρακολουθεί επί του παρόντος μαθήματα αναβάθμισης δεξιοτήτων.

• Αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευμένες δεξιότητες. Από τους 140.000 εργαζομένους τεχνολογίας που απολύθηκαν από τον Μάρτιο του 2022, το 72% βρήκε δουλειά εντός τριμήνου.

• Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί επανειδίκευση έως το 2025.

• Το 76% των παγκόσμιων εταιρειών αγωνίζεται για να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας για εργαζομένους στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.

Τεύχος 238

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design