1 Φεβρουαρίου 2023 06:52

Παγκόσμια ημέρα αλλαγής password από την devolo

Σήμερα είναι η παγκόσμια «Ημέρα Αλλαγής Password», και με αυτήν ως αφορμή η Devolo υπενθυμίζει στους χρήστες τη σημασία της ασφάλειας των προσωπικών κωδικών χρήσης.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, σύμφωνα με το ινστιτούτο πληροφορικής Hasso-Plattner, που αξιολογεί ετησίως τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης, και, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και το 2022 κατέληξε σε ένα αποθαρρυντικό αποτέλεσμα. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο απλός συνδυασμός ψηφίων «123456», ο οποίος ξεπέρασε τη δεύτερη πιο συχνή και ελαφρώς πιο προηγμένη εκδοχή «123456789». Τα 10 κορυφαία passwords για το 2022 δέχονται αναμφίβολα αρκετές βελτιώσεις. Οι κωδικοί ασφαλείας δεν είναι απαραίτητο να αποτελούνται από 20 χαρακτήρες και να αλλάζονται σε μηνιαία βάση. Πολλοί από τους γνωστούς κανόνες για τα passwords θεωρούνται πλέον απαρχαιωμένοι και αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές καθημερινής χρήσης.

Στις μέρες μας, το πιο σημαντικό – συνεχίζει η εταιρεία – είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς μας, προκειμένου να μην βρεθεί ο κωδικός ασφαλείας σε λάθος χέρια. Η «ζημιά» σε αυτή την περίπτωση μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα αν είναι μόνο μία η εφαρμογή ή η συσκευή στην οποία απέκτησε κάποιος παράνομα πρόσβαση. Σε περίπτωση όμως που ένας κλεμμένος συνδυασμός e-mail και κωδικού πρόσβασης  επιτρέπει την πρόσβαση σε δεκάδες πληροφορίες και εφαρμογές, το πρόβλημα μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για κάθε ξεχωριστό λογαριασμό βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση και οργάνωση. Έτσι, όταν διαρρεύσει κάποιος κωδικός, δεν θα χρειαστεί η αλλαγή από όλες τις συνδεδεμένες πλατφόρμες και επιπλέον ο χρήστης έχει καλύτερη εικόνα για το ποια δεδομένα μπορεί να έχουν κλαπεί από τον λογαριασμό του.

Το να σημειώνει κανείς τα passwords, κάτι το οποίο πολλοί άνθρωποι αποδοκιμάζουν, δεν θα έπρεπε να αξιολογείται ως κάτι αρνητικό. Υπάρχει βέβαια μία προϋπόθεση για να γίνεται κάτι τέτοιο με ασφαλή τρόπο. Οι κωδικοί που σημειώνονται θα πρέπει να προστατεύονται με κάποιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν να ανιχνευτούν εύκολα από οποιονδήποτε. Το να σημειώνει κανείς σε post-it τους κωδικούς του και να το κολλά στην οθόνη του υπολογιστή του, είναι μία αμφιλεγόμενη κίνηση. Αλλά το να αποθηκεύει κανείς σε ασφαλή σημείο όλες τις πληροφορίες πρόσβασης σε κάποια εφαρμογή ή software είναι μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει στην ασφάλεια των online δεδομένων, αν γίνεται χρήση ισχυρών passwords.

Η χρήση password managers είναι μια ενδεδειγμένη λύση, καθώς πρόκειται για εργαλεία που αποθηκεύουν αποτελεσματικά τα passwords και προσφέρουν την υπηρεσία δημιουργίας τυχαίων και εγγυημένων συνδυασμών. Με συμβατές εφαρμογές σε κινητές συσκευές και επεκτάσεις για web browsers οι διαχειριστές passwords, κάνουν εύκολη ακόμη και την εισαγωγή αυτών των κωδικών. Μία τεράστια ποικιλία παρόμοιων εργαλείων διατίθεται με μια μεγάλη γκάμα μεθόδων σύγκρισης δεδομένων και επιχειρηματικών μοντέλων που υποστηρίζουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Η χρήση του two-factor authentication – το οποίο είναι γνωστό και ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων – είναι κάτι που συνιστάται ανεπιφύλακτα. Αυτό διασφαλίζει ότι, όταν κάποιος/α συνδέεται με όνομα σύνδεσης και κωδικό πρόσβασης, προστίθεται ένα δεύτερο στοιχείο επαλήθευσης για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη. Οι συνήθεις τρόποι ταυτοποίησης, περιλαμβάνουν e-mails με συνδέσμους επιβεβαίωσης και SMS με κωδικούς μίας χρήσης.

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι πάροχοι άλλων υπηρεσιών προσφέρουν επίσης προαιρετικά two-factor authentication, το οποίο όταν είναι διαθέσιμο θα πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένο. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως ακόμη και οι λογαριασμοί που χρησιμοποιούν πιο αδύναμα passwords θα είναι προστατευμένοι.

Wi-Fi gatekeeper

Το password του Wi-Fi, είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο, καθώς προστατεύει το οικιακό δίκτυο αλλά και όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό. Επομένως δεν αρκεί μόνο να είναι ισχυρό, αλλά και να έχει σύγχρονες λειτουργίες ασφαλείας, όπως κρυπτογράφηση με βάση τα τρέχοντα πρότυπα (τουλάχιστον WPA2). Αυτές οι λειτουργίες δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο το router του Internet αλλά και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν Internet στο σπίτι όπως για παράδειγμα τα Wi-Fi repeaters. Η devolo προσφέρει ασφαλή επέκταση δικτύου με τη σειρά προϊόντων devolo Magic WiFi. Οι ευέλικτοι προσαρμογείς μετατρέπουν κάθε πρίζα του σπιτιού σε ένα γρήγορο σημείο πρόσβασης για ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση στο Internet και πληρούν τελευταίας τεχνολογίας πρότυπα ασφαλείας: τα πρότυπα WPA3 και WPA2 με κρυπτογράφηση 128-bit προστατεύουν το οικιακό δίκτυο από εισβολείς. Επιπλέον οι έξυπνες επιλογές, όπως η πρόσβαση επισκέπτη μέσω κωδικού QR, επιτρέπουν στους χρήστες να δίνουν στους επισκέπτες τους κωδικούς πρόσβασης που είναι περίπλοκοι αλλά κι ασφαλείς, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση.

Τεύχος 218

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design