ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

18 Απριλίου 2023 06:54

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Κυβερνοαπειλών για τον Μάρτιο από την Check Point

Η Check Point Software Technologies δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Μάρτιο του 2023. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια νέα κακόβουλη καμπάνια για το Trojan Emotet, το οποίο ανέβηκε στη δεύτερη θέση των πιο διαδεδομένων κακόβουλων προγραμμάτων τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα φέτος, οι δράστες των επιθέσεων Emotet εξερευνούν εναλλακτικούς τρόπους για τη διανομή κακόβουλων αρχείων. Σε αυτή την τελευταία εκστρατεία, οι επιτιθέμενοι υιοθέτησαν μια νέα στρατηγική αποστολής μηνυμάτων spam που περιέχουν ένα κακόβουλο αρχείο OneNote. Μόλις αυτό ανοιχτεί, εμφανίζεται ένα ψεύτικο μήνυμα που εξαπατά το θύμα, ώστε να κάνει κλικ στο έγγραφο, το οποίο «κατεβάζει» τη μόλυνση Emotet. Με την εγκατάστασή του, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να συλλέξει δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης και στοιχεία επικοινωνίας. Στη συνέχεια, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που συλλέγονται για να επεκτείνουν την εμβέλεια της εκστρατείας και να διευκολύνουν μελλοντικές επιθέσεις.

Οι top εκμεταλλευόμενες ευπάθειες

Η CPR αποκάλυψε ότι το “Apache Log4j Remote Code Execution” ήταν η ευπάθεια με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, επηρεάζοντας το 44% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από το “HTTP Headers Remote Code Execution” με ποσοστό επιρροής στο 43% των οργανισμών παγκοσμίως και το “MVPower DVR Remote Code Execution” με παγκόσμιο αντίκτυπο 40%.

Top malware families

Το Qbot ήταν το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό τον περασμένο μήνα με αντίκτυπο πάνω από 10% σε παγκόσμιους οργανισμούς, ακολουθούμενο από τα Emotet και Formbook με 4% παγκόσμιο αντίκτυπο.

Qbot: Το Qbot (Qakbot) είναι ένα τραπεζικό Trojan που πρωτοεμφανίστηκε το 2008. Σχεδιάστηκε για να υποκλέψει τα τραπεζικά διαπιστευτήρια ή τις πληκτρολογήσεις ενός χρήστη και διανέμεται συχνά μέσω μηνυμάτων spam. Το Qbot χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές anti-VM, anti-debugging και anti-sandbox για να εμποδίσει την ανάλυση και να αποφύγει την ανίχνευση.

Emotet: Το Emotet είναι ένα προηγμένο, αυτοδιαδιδόμενο, αρθρωτό Trojan. Το Emotet χρησιμοποιούνταν ως τραπεζικό Trojan, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως διανομέας σε άλλα κακόβουλα προγράμματα ή κακόβουλες εκστρατείες. Χρησιμοποιεί πολλαπλές μεθόδους για τη διατήρηση της εμμονής και τεχνικές αποφυγής για να αποφύγει την ανίχνευση. Επιπλέον, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου spam που περιέχουν κακόβουλα συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους.

FormBook: Το FormBook είναι ένα Infostealer που στοχεύει το λειτουργικό σύστημα Windows και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Διατίθεται στην αγορά ως Malware as a Service (MaaS) σε underground hacking forums για τις ισχυρές τεχνικές του αποφυγής και τη σχετικά χαμηλή τιμή του. Το Formbook συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, συλλέγει στιγμιότυπα οθόνης, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και μπορεί να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία σύμφωνα με εντολές από το C&C του.

Οι βιομηχανίες με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως

Τον περασμένο μήνα, η Εκπαίδευση/Έρευνα παρέμεινε ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από την Κυβέρνηση/Στρατιωτικό τομέα και στη συνέχεια την Υγειονομική Περίθαλψη.

Τεύχος 266

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design