ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 Ιανουαρίου 2023 06:50

Οι συνέπειες του sideloading για τους χρήστες iPhone

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

O νέος νόμος της Ε.Ε., Digital Markets Act (DMA), ο οποίος ορίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές από οποιονδήποτε χώρο – όχι μόνο από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών – μια πρακτική γνωστή ως sideloading, προβλέπεται να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το 2024. Η Apple φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαιτέρως από αυτόν τον νόμο, καθώς είναι γνωστό πως η πολιτική της εταιρείας είναι αυστηρή σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις λήψεις στο iOS οικοσύστημα.

Ο DMA ισχύει για εταιρείες τεχνολογίας με αποτιμήσεις αγοράς τουλάχιστον 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια) και 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποτιμήσεις της Apple είναι πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και επομένως πληροί υπέρ το δέον τις προϋποθέσεις. Η εταιρεία απέφερε έσοδα σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως το 2022, συμπεριλαμβανομένων 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από την Ευρώπη. Ο DMA απειλεί να επιβάλει πρόστιμα έως και 20% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, εάν αυτή παραβιάζει επανειλημμένα τον νόμο. Εν ολίγοις, η Apple θα πρέπει να χαλαρώσει το «τείχος προστασίας» της, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων. Η Apple δουλεύει, συνεπώς, σκληρά για τη συμμόρφωση με το iOS 17, που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2023, πολύ πριν από την προθεσμία του DMA. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα νέα τροφοδοτούν συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και το απόρρητο των πελατών της Apple το 2023.

Ο νούμερο ένα φόβος γύρω από το sideloading στο iOS είναι, φυσικά, η ασφάλεια. Το sideloading είναι ένας κορυφαίος φορέας μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές που επιτρέπουν την πρακτική.

Το οικοσύστημα Android είναι γνωστό για την ευπάθειά του έναντι κακόβουλου λογισμικού λόγω παραφορτωμένων εφαρμογών. Παρόλο που η Google απενεργοποιεί τη λειτουργία από προεπιλογή για να αποθαρρύνει την πρακτική, πολλοί χρήστες, ωστόσο, την ενεργοποιούν.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού για κινητά που στοχεύουν τους τακτικούς καταναλωτές είναι:

Adware: Δημιουργεί έσοδα από διαφημίσεις μέσω επιθετικών διαφημίσεων και δυνητικά βλάπτοντας την απόδοση της συσκευής.

Ransomware: Κλειδώνει τα θύματα από τη συσκευή και τα δεδομένα τους και απαιτεί λύτρα για να ξεπαγώσει τη συσκευή.

Spyware: Κλοπή δεδομένων χρήστη για να τα πουλήσει σε χάκερ, απειλεί ότι θα δημοσιοποιήσει τα δεδομένα και εκβιάζει το θύμα.

Trojans: «Μεταμφιεσμένες» σε νόμιμες εφαρμογές κλέβουν τραπεζικά δεδομένα ή διαπιστευτήρια σύνδεσης.

Σε μια ανακοίνωσή της για τους κινδύνους πίσω από το sideloading, η ίδια η Apple σημειώνει: «Σε πλατφόρμες που υποστηρίζουν sideloading, πολλοί καταναλωτές χρειάστηκε να προσθέσουν υπηρεσίες προστασίας από ιούς στις συσκευές τους για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα». Η Bitdefender εργάζεται ακούραστα για να προβλέψει επικείμενες απειλές για όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του iOS. Το Bitdefender Mobile Security για iOS, συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί από την αρχή για να προσφέρει ισχυρή προστασία από απειλές κακόβουλου λογισμικού με τον μικρότερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής και την απόδοση της μπαταρίας. Χρησιμοποιώντας το, οι κάτοχοι iPhone μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τον κωδικό πρόσβασης, τη διεύθυνση e-mail, τις κοινωνικές και οικονομικές πληροφορίες και να ελέγξουν εύκολα την ασφάλεια του τηλεφώνου τους για να εντοπίσουν και να διορθώσουν εσφαλμένες διαμορφώσεις. Το Bitdefender Mobile Security επιτρέπει επίσης τον έλεγχο των διαδικτυακών λογαριασμών του χρήστη για παραβιάσεις δεδομένων και την περιήγηση στο Internet με προστασία VPN.

Τεύχος 203

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design