23 Μαΐου 2023 06:53

Οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για την AI

Το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης έκανε η Ευρώπη, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ενδέχεται να γίνει ο πρώτος νόμος ΑΙ στη Δύση.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βασίζονται στο ρίσκο των εφαρμογών ΑΙ, δηλαδή οι υποχρεώσεις του συστήματος προκύπτουν ανάλογα με τους κινδύνους που προκαλούν. Επίσης τίθενται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα λεγόμενα foundation models, μοντέλα όπως το ChatGPT τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς καθώς ενδέχεται να καταργήσουν ακόμη και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο διασπά το ΑΙ σε τέσσερα επίπεδα ρίσκου: απαράδεκτο, υψηλό, περιορισμένο και χαμηλό ή καθόλου ρίσκο. Οι εφαρμογές απαράδεκτου ρίσκου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων όσες αναλύουν ή εκμεταλλεύονται ευαίσθητες πληροφορίες ή χρησιμοποιούν παραπλανητικές τεχνικές για να επηρεάσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Και βέβαια προτείνεται να απαγορεύονται πλήρως στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Παράλληλα, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις αξιωματούχων, υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα foundation models, ένα ευρύ δίκτυο εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT. Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων οι developers θα πρέπει να κάνουν ελέγχους ασφαλείας, να έχουν θέσει μέτρα διαχείρισης των δεδομένων, καθώς και μετριασμού των κινδύνων, προτού δώσουν πρόσβαση στο κοινό. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ενημέρωσή τους δεν παραβιάζουν τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τεύχος 290

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design