ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

13 Μαΐου 2022 09:01

Ξαφνική διακοπή της δράσης SFBB για την επιδότηση συνδέσεων Internet υπερυψηλής ταχύτητας!

Του Χάρη Ματθαίου

Με ένα ακόμα σοκ βρίσκεται αντιμέτωπο ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που διαπιστώνει καθημερινά ότι η συρρίκνωση του βιοτικού του επιπέδου δεν έχει τελειωμό! Εκτός κι αν το γρήγορο Internet δε θεωρείται ένα από τα βασικά εργαλεία που βελτιώνουν την καθημερινότητα της σύγχρονης οικογένειας, αλλά ένα πολυτελές προϊόν που θα πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά σε λίγους! Σε κάθε περίπτωση πάντως, χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές που έβλεπαν να πλησιάζει η σειρά της δικής τους περιοχής που – επιτέλους – θα αναβαθμιστεί με δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν της κρατικής επιδότησης για να απολαμβάνουν πραγματικά γρήγορο Internet με λογικό κόστος, θα μείνουν δυστυχώς με την ελπίδα. Ο λόγος είναι ότι δε μπορούν πλέον να εκδοθούν νέα κουπόνια, καθώς ο προϋπολογισμός της δράσης SFBB (Super Fast Broadband) εξαντλήθηκε.

Η δράση SFBB γεννήθηκε από την ανάγκη της χώρας να ακολουθήσει – επιτέλους –  τις τεχνολογικές εξελίξεις της νέας ψηφιακής εποχής. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ που προερχόταν από εθνικούς πόρους, ώστε να αποκτήσουν κίνητρο για την πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς όλοι οι Έλληνες, χωρίς κανένα οικονομικό κριτήριο. Οι δικαιούχοι επιδοτούνταν με κουπόνι συνολικού ύψους 360 ευρώ, το οποίο περιλάμβανε 13 ευρώ έκπτωσης σε κάθε μηνιαίο πάγιο για 2 χρόνια και 48 ευρώ εφάπαξ για το κόστος σύνδεσης. Το Μάρτιο του 2020 αποφασίστηκε η παράταση της δράσης για 2 χρόνια ακόμα, ενώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου είχαν αξιοποιηθεί μόλις 37,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δοθεί νέα 6μηνη παράταση του προγράμματος που θα έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, όσοι ενδιαφέρθηκαν να υποβάλουν τις τελευταίες μέρες αίτηση έκδοσης κουπονιού επιδότησης βρέθηκαν στη δυσάρεστη έκπληξη να μη μπορούν να το κάνουν, λαμβάνοντας σχετική ενημέρωση ότι διακόπτεται η δυνατότητα έκδοσης κουπονιών! Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα αν αυτό οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, ανικανότητα ή ολιγωρία εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σίγουρα όμως πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία του, δεδομένου ότι το SFBB διακόπτεται απότομα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι τέτοιες ενέργειες εξηγούν με απόλυτο τρόπο την κατάταξη της χώρας μας στον ευρωπαϊκό δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στις ψηφιακές υποδομές, την κάλυψη και τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων. Η απότομη διακοπή της δράσης SFBB θα μπορούσε να αποφευχθεί με έγκαιρη αύξηση του προϋπολογισμού του, κάτι που άλλωστε προβλεπόταν να γίνει σε περίπτωση εξάντλησής του, σύμφωνα με την αρχική απόφαση του 2018. Η παραφιλολογία που έχει αναπτυχτεί περί αρνητικής απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επέκταση του προγράμματος κατά 2 ακόμα χρόνια και με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατ. ευρώ, είναι κάτι που δεν μπορεί να πείσει, καθώς η κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν έλαβε σχετικές εγκρίσεις για γνωστές κρατικές ενισχύσεις στις οποίες προχώρησε χωρίς μάλιστα σαφή κριτήρια! 

Λαμβάνοντας υπόψη τα επενδυτικά προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ και τη Vodafone για την κατασκευή νέων δικτύων FTTH, καθώς και τα σχέδια που έχει παρουσιάσει η Nova για την κατασκευή δικού της πανελλαδικού δικτύου FTTH, αποτελεί αναπάντητο ερώτημα πόσοι πολίτες θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νέα σύνδεση τέτοιου τύπου χωρίς τη δυνατότητα επιδότησης που εξασφάλιζε η δράση SFBB. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα σχεδόν το 100% αυτών των συνδέσεων έχει υλοποιηθεί με τη χρήση κουπονιού, αποδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος επιδότησης που θα πρέπει μάλιστα να αποκτήσει ακόμα και μόνιμο χαρακτήρα. Κι αυτό διότι μετά τη λήξη της 24μηνης επιδότησης, θεωρείται βέβαιο ότι εάν το επιπλέον κόστος των 13 ευρώ επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή, αυτό θα αποτελέσει ισχυρότατο αποτρεπτικό παράγοντα για τη διατήρηση του FTTH, με κίνδυνο τη μαζική επιστροφή στον ξεπερασμένο χαλκό. Η ιδεοληψία της αποφυγής κρατικής παρέμβασης για έλεγχο των τιμών θα πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλειφθεί, καθώς δεν είναι δυνατό να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως μία χώρα που προοδεύει και ευημερεί, έχοντας ολοένα και λιγότερους πολίτες που απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το μηνιαίο κατά κεφαλήν εισόδημα, η Ελλάδα διαθέτει τη θλιβερή πρωτιά του ακριβότερου Internet στην ΕΕ και του 5ου ακριβότερου σε ολόκληρο τον πλανήτη, πίσω μόνο από Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό και Χιλή!

Τεύχος 64

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design