ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

31 Μαΐου 2022 06:49

Νέες μονάδες ρεύματος σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

Τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου που ήδη ετοιμάζει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Όμιλος Κοπελούζου θα κατασκευάσει μια νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, η οποία θα αποτελείται από έναν αεριοστρόβιλο τελευταίας τεχνολογίας και έναν ατμοστρόβιλο σε κοινό άξονα με μια γεννήτρια. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα είναι 840 MW και το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αποκλειστικά φυσικό αέριο. Ο ΘΗΣ Έβρου θα συνδεθεί με αγωγό στο δίκτυο του φυσικού αερίου, στον σταθμό μέτρησης και μείωσης της πιέσεως στην περιοχή της Αμφιτρίτης (M/R). Το μήκος του αγωγού σύμφωνα με τις πρωταρχικές μελέτες εκτιμάται στα 4,68 χλμ, με διάμετρο 14 ίντσες και θα έχει πίεση σχεδιασμού στα 90 bar. Η μέγιστη ωριαία ποσότητα παραλαβής φυσικού αερίου θα ανέρχεται στα 1.351.842 kWh/ώρα και η μέγιστη πίεση παραλαβής σε 44 bar.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τώρα έχει εξασφαλιστεί η χορήγηση άδειας παραγωγής (24/6/2021), η άδεια εγκατάστασης για την κατασκευή του σταθμού (25/11/2021) και η εγγραφή στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ (4/1/2022).

Τον Μάρτιο του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει η νέα μονάδα ρεύματος που σχεδιάζει η εταιρεία Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.

Συγκεκριμένα, η αντίστοιχη Αίτηση Μελλοντικής Δυναμικότητας που ο ΔΕΣΦΑ έθεσε σε διαβούλευση έως τις 11 Ιουλίου 2022, αφορά στην παραλαβή φυσικού αερίου στην περιοχή ΒΙ.ΠΕ Λάρισας για την τροφοδοσία του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής, τύπου Αεριοστροβιλικής Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου (ΑΣΚΚ – CCGT) της εταιρείας.

Η τροφοδοσία του ΘΗΣ-ΑΣΚΚ με φυσικό αέριο θα γίνει από το υπάρχον Σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Πίεσης του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή ΒΙΠΕ Λάρισας, με κατασκευή αγωγού μήκους μικρότερου των 500 μέτρων.

Η μέγιστη ωριαία ποσότητα παραλαβής Φ.Α. θα ανέρχεται σε 1.575 MWh.

Ο ΘΗΣ-ΑΣΣΚ θα είναι αερόψυκτος ονομαστικής ισχύος σε ISΟ συνθήκες, 872,6 MWe με μέγιστο B.A. 64,29% σε μεικτή παραγωγή και 645 MWe με 61,6% σε καθαρή παραγωγή αντίστοιχα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί η άδεια παραγωγής (Ιούλιος 2021) και οι όροι σύνδεσης του ΘΗΣ Λάρισα (Νοέμβριος 2021), ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων Γραμμής Μεταφοράς 400 kV.

Η εμπορική λειτουργία του σταθμού αναμένεται την 1η Μαρτίου 2025.

Τεύχος 78

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design