7 Απριλίου 2023 06:52

Η Check Point προειδοποιεί για ταξιδιωτικές απάτες

Με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω του παγκόσμιου πληθωρισμού, όλοι αναζητούν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές και πολύ εύκολα μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν οποιαδήποτε προσοδοφόρα προσφορά που θα μειώσει τις υψηλές τιμές που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε για τις επόμενες διακοπές μας.

Φαίνεται ότι οι χάκερ και οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν αυτή την τάση, στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αξιοποιώντας μια ανάγκη που απαιτεί επίλυση.

Ακολούθως, η Check Point Research στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτό που φαίνεται σαν ένα αυξανόμενο φαινόμενο, στο οποίο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσφέρουν μια ποικιλία προσφορών για όσους επιδιώκουν να μειώσουν τα έξοδά τους, ενώ προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό των διακοπών τους.

Οι ερευνητές της CPR εξηγούν πως αυτό που φαίνεται να είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά σε εναλλακτικές οδούς, είναι στην πραγματικότητα φορείς απειλής και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, που προσφέρουν τα «αγαθά» τους, χρησιμοποιώντας κλεμμένα διαπιστευτήρια σε προσωπικούς λογαριασμούς αεροπορικών εταιρειών και ξενοδοχείων ή συσσωρευμένες ανταμοιβές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εισιτηρίων ή διανυκτερεύσεων ξενοδοχείων.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι η προσφορά κλεμμένων διαπιστευτηρίων από λογαριασμούς ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών που έχουν συσσωρεύσει πόντους ανταμοιβής ή αεροπορικών πτήσεων. Αυτά τα κλεμμένα διαπιστευτήρια προσφέρονται δωρεάν ή προς πώληση στο φόρουμ hacking Darknet. Παραδείγματα τέτοιων λογαριασμών περιλαμβάνουν ξενοδοχεία όπως το Marriott, το Delta και το AA. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν, επίσης, ένα ειδικό εργαλείο για να κλέψουν λογαριασμούς από το Radisson Hotel με τελικό στόχο την πρόσβαση σε λογαριασμούς με πόντους ανταμοιβής ή συνδεδεμένες κάρτες πληρωμής.

Μια άλλη τακτική είναι η δημιουργία «ταξιδιωτικών γραφείων» στις ρωσικές παράνομες αγορές. Αυτά τα πρακτορεία προσφέρουν αεροπορικά εισιτήρια και κρατήσεις ξενοδοχείων σε τιμές 45-50% μειωμένες. Ωστόσο, αυτές οι προσφορές παραγγέλλονται χρησιμοποιώντας κλεμμένους λογαριασμούς από ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και άλλους ιστότοπους που σχετίζονται με ταξίδια.

«Ψαρεύοντας» (Phishing) μια καλύτερη προσφορά

Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος παραμένουν μια σημαντική τεχνική που χρησιμοποιείται από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο για να δελεάσουν τους χρήστες να παράσχουν τα στοιχεία τους, κατά προτίμηση οικονομικά, και με αυτόν τον τρόπο, να κλέψουν χρήματα και να δημιουργήσουν δόλιες συναλλαγές.

Προκειμένου να προστατευτείτε από ταξιδιωτικές απάτες στο διαδίκτυο οι ειδικοί της Check Point συνιστούν:

• Να είστε επιφυλακτικοί με προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές: Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν δελεαστικές προσφορές (π.χ. έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου) για να δελεάσουν ανυποψίαστους ταξιδιώτες. Εάν μια συμφωνία φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα είναι.

• Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Όταν κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι online, χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή τρόπο πληρωμής, όπως πιστωτική κάρτα ή PayPal. Αυτές οι μέθοδοι προσφέρουν προστασία από δόλιες χρεώσεις και διευκολύνουν την αμφισβήτηση τυχόν μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών.

• Όταν πραγματοποιείτε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης ενός ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος έχει HTTPS στη διεύθυνση URL. Αυτό υποδεικνύει ότι ο ιστότοπος διαθέτει πιστοποιητικό SSL, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα που εισάγετε είναι κρυπτογραφημένα και ασφαλή.

• Πριν κάνετε κράτηση με μια εταιρεία online, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε από ποιον αγοράζετε. Ελέγξτε τον ιστότοπό της, συγκεντρώστε κριτικές άλλων και ερευνήστε εάν κάποιος έχει ακούσει για αυτήν την εταιρεία στο παρελθόν

• Ελέγξτε τις διευθύνσεις ιστού: Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε πιθανές επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι να αναζητήσετε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνδέσμους και ονόματα τομέα που δεν ταιριάζουν.

Τεύχος 264

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design