ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

11 Μαΐου 2023 06:53

Η Ε.Ε. παίρνει μέτρα για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Υπό ρύθμιση θέτει την αγορά των κρυπτονομισμάτων η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ευρωπαϊκό κλάδο κρυπτοστοιχείων να αποκτά κανονιστική σαφήνεια, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο νομικό πλαίσιο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων και άλλων κρυπτοστοιχείων. Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι ενέργειες με χρήση κρυπτοστοιχείων θα ιχνηλατούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι παραδοσιακές μεταφορές χρημάτων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη χρηματοπιστωτική πράξη, μπορούν πάντα να εντοπιστούν και να δεσμευτούν ύποπτες συναλλαγές.

Οι βασικές διατάξεις για όσους εκδίδουν και διαπραγματεύονται κρυπτοστοιχεία καλύπτουν τη διαφάνεια, τη δημοσιοποίηση, την αδειοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών. Οι καταναλωτές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις επιβαρύνσεις που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, το νέο νομικό πλαίσιο θα στηρίξει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω της ρύθμισης των δημόσιων προσφορών κρυπτοστοιχείων. Η νομοθεσία θα καλύπτει, επίσης, συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ από τα λεγόμενα αυτοφιλοξενούμενα πορτοφόλια (δηλ. την ηλεκτρονική διεύθυνση ενός πορτοφολιού κρυπτοστοιχείων ιδιώτη χρήστη) όταν αλληλοεπιδρούν με «φιλοξενούμενα» πορτοφόλια, τα οποία διαχειρίζονται πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. εισάγει μέτρα κατά της χειραγώγησης της αγοράς και για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να δημιουργήσει δημόσιο μητρώο για μη συμμορφούμενους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, που δραστηριοποιούνται στην Ένωση χωρίς άδεια. Στο μεταξύ, για να μειωθεί το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, οι σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να δημοσιοποιούν την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Οι πρώτοι κανόνες της Ε.Ε. για την ιχνηλασιμότητα των κρυπτοστοιχείων, για την αποτροπή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών, εγκρίθηκαν με 529 ψήφους (29 κατά και 14 αποχές).

Τεύχος 282

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design