ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

22 Νοεμβρίου 2022 06:43

Ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Του Χάρη Ματθαίου

Επίσημη μορφή παίρνει η σύμβαση μεταξύ ΕΡΓΟΣΕ και ΑΒΑΞ για ένα πολύ σημαντικό έργο που πρόκειται να αλλάξει τις σιδηροδρομικές μεταφορές στη Δυτική Θεσσαλία. Το έργο αυτό αφορά στην ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και την κατασκευή νέας παρακαμπτήριας γραμμής μήκους 650 μέτρων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων.

Η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της ΑΒΑΞ για το έργο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα της χώρας, θα υπογραφεί επίσημα την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου. Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε την 1 Νοεμβρίου, ενώ στις 5 Νοεμβρίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Στη διαγωνιστική διαδικασία είχαν επίσης υποβάλλει προσφορές τα σχήματα Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ, με την ΑΒΑΞ να επικρατεί και να ορίζεται ανάδοχος του έργου με ποσοστό έκπτωσης 11,2%.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 36 μήνες και εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα οι απαραίτητες δοκιμές του συστήματος, η νέα ηλεκτροκινούμενη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις αρχές του 2026. Το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 52.201.427,17 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η χρηματοδότησή του θα καλυφτεί αρχικά από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και στη συνέχεια με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταφορές».

Το υπερσύγχρονο αυτό έργο είναι ένα από τα 6 μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, στα οποία συμμετέχει η ΑΒΑΞ, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που έχει δημοπρατήσει η ΕΡΓΟΣΕ. Η αρχή του Έργου τοποθετείται στον σταθμό Παλαιοφάρσαλος (Χ.Θ. 303+100 μέτρηση Π-Π ή Χ.Θ. 0+000, μέτρηση Π-Κ) και το τέλος του στον σταθμό Καλαμπάκα (Χ.Θ. 80+441, μέτρηση Π-Κ στο πέρας του Σ.Σ. Καλαμπάκας), ενώ το συνολικό μήκος του άξονα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα είναι 80,4 χιλιόμετρα.

Τεύχος 177

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design