ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

14 Φεβρουαρίου 2023 06:50

Επανεκτιμήσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης από την Commission

Σε αλλαγή πλεύσης κινήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι πιθανό να κινηθεί στο 0,9% φέτος, αντί του 0,3% που είχε προβλεφθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα αποφύγει οριακά την τεχνική ύφεση την οποία περίμενε η Επιτροπή πριν από τρεις μήνες, καθώς η ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 ήταν 0,1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και η Κομισιόν αναμένει ποσοστό 0% για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις ήταν υψηλή, ωστόσο οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. «Η εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερη από την προβλεπόμενη, εάν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου περάσουν πιο έντονα στις τιμές καταναλωτή και η κατανάλωση αποδειχθεί πιο ανθεκτική», ανέφερε. «Παρόλα αυτά, μια πιθανή αντιστροφή αυτής της πτώσης δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων», συμπλήρωσε.

Η Commission τονίζει ότι η εξωτερική ζήτηση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ισχυρή μετά το άνοιγμα της Κίνας – κάτι που θα μπορούσε, ωστόσο, να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό –παρόλα αυτά υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις εξελίξεις στις αγορές ενέργειας.

Ο πληθωρισμός καταναλωτών στην ευρωζώνη, ο οποίος έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρόκειται να επιβραδυνθεί στο 5,6% φέτος και στο 2,5% το 2024.

Αυτό θα ήταν μεγαλύτερη επιβράδυνση από το προηγουμένως αναμενόμενο 6,1% για το 2023 και 2,6% για το 2024.

Τεύχος 227

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design