ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

1 Μαρτίου 2023 06:45

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά

Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα, καθώς περισσότεροι από έξι στους δέκα εμπόρους αναμένουν αύξηση των πωλήσεών τους το επόμενο εξάμηνο, όπως συμπεραίνει η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται με το πέρας των χειμερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 350 επιχειρήσεις και καταστήματα της Αθήνας και των περιφερειακών αγορών στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέθηκε υπό την αιγίδα του ΟΠΑ με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή κου Γ. Μπάλτα, διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μάρκετινγκ.

Όπως ανέφερε, «Τα αποτελέσματα δείχνουν σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας, χωρίς να υποστηρίζουμε ότι η αγορά επανήλθε άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων μας επισήμανε πως μπορεί τα ταμεία να είναι καλύτερα από το 2022, αλλά εάν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό και εάν προσθέσουμε την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λόγω της ενέργειας και του κόστους δανεισμού, δεν περισσεύουν τα χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση των ερωτηθέντων ότι ο Ιανουάριος κατέγραψε πωλήσεις πολύ μεγαλύτερες του Φεβρουαρίου. Συμπερασματικά, σχεδόν 7 στους 10 μπορεί να δήλωσαν καλύτερο ή ίδιο τζίρο με το 2022, όμως, ποσοστό 31,4% κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα. Η πλειοψηφία των καταστημάτων του δείγματος 6 στα 10, ανήκουν στην κατηγορία Ένδυση – Υπόδηση – Αξεσουάρ, που έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην εκπτωτική περίοδο. Περισσότερα από 6 στα 10 σημεία πώλησης του δείγματος, λειτουργούν στα όρια του Δ. Αθηναίων. Η ελπίδα για αλλαγή του κλίματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη καταγράφεται από την προσδοκία περισσότερων από 6 στους 10 ερωτηθέντες ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο.

Σχολιάζοντας την εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος του ΕΣΑ κος Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Μετά από πολλά χρόνια το εμπόριο δείχνει να βρίσκει τον βηματισμό του. Τόσο το γεγονός ότι οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν καλύτερα ταμεία από πέρυσι όσο και το ότι το 60% -επιτέλους- προβλέπει ένα καλύτερο αύριο για τις επιχειρήσεις του, είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά θετικά ευρήματα. Βλέπουμε επίσης τη σημασία που δίνουν οι έμποροι, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφενός στην πολιτική σταθερότητα, κι αφετέρου στη χρηματοδότηση. Η πρώτη μπαίνει στο κάδρο λόγω της εκλογικής περιόδου και η δεύτερη συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την επιβίωσή τους με το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά ανύπαρκτο. Για αυτό και απαιτείται συνέχιση της στοχευμένης στήριξης με ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, συνολική κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και εγρήγορση προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις με ταχύτερους ρυθμούς».

Τεύχος 237

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design