16 Μαρτίου 2023 06:57

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την SVB

Στην προοπτική μιας περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φαίνεται πως επιμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις αναταραχές στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια.

Επενδυτές και αναλυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλον για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την Πέμπτη, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δημιούργησε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως, όμως, αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στο Reuters, η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου – κάτι που επαναλήφθηκε πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της – γιατί αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία τους.

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επίσημες προτάσεις για τη συνάντηση δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις. Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να θέτουν την αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν του 2025.

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τον πυρήνα του πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επρόκειτο να αναθεωρηθούν ακόμη υψηλότερα.

Τεύχος 248

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design