17 Μαΐου 2023 06:51

Αξιοποίηση των AI chatbots στην καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης

Το ChatGPT έχει προκαλέσει ανησυχίες για τον αντίκτυπό του στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, λόγω της δυνατότητάς του να δημιουργεί phishing emails, παρά τις προειδοποιήσεις των δημιουργών του ότι είναι πολύ νωρίς να εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία σε τέτοιους τομείς υψηλού κινδύνου.

Οι ειδικοί της Kaspersky αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα για να αποκαλύψουν την ικανότητα του ChatGPT να ανιχνεύει συνδέσμους phishing, καθώς και να τεστάρουν τις γνώσεις που απέκτησε επάνω στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Οι ειδικοί της εταιρείας δοκίμασαν το gpt-3.5-turbo, το μοντέλο που τροφοδοτεί το ChatGPT, σε περισσότερους από 2.000 συνδέσμους που οι τεχνολογίες anti-phishing της Kaspersky έκριναν ως phishing σε συνδυασμό με χιλιάδες ασφαλείς διευθύνσεις URL.

Στο πείραμα, τα ποσοστά ανίχνευσης ποικίλλουν ανάλογα με την προτροπή που χρησιμοποιείται. Το πείραμα βασίστηκε στην υποβολή δύο ερωτήσεων στο ChatGPT: «Αυτός ο σύνδεσμος οδηγεί σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού ψαρέματος;» και «Είναι αυτός ο σύνδεσμος ασφαλής για επίσκεψη;». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ChatGPT είχε ποσοστό ανίχνευσης 87,2% και ψευδώς θετικό ποσοστό 23,2% για την πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη ερώτηση είχε υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης (93,8%), αλλά και υψηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών (64,3%). Ενώ, λοιιπόν, το ποσοστό ανίχνευσης είναι πολύ υψηλό, το ποσοστό ψευδώς θετικών είναι επίσης πολύ υψηλό για να τεθεί σε εφαρμογή.

Δεδομένου ότι οι εισβολείς συνήθως αναφέρουν δημοφιλείς επωνυμίες στους συνδέσμους τους για να εξαπατήσουν τους χρήστες να πιστέψουν ότι η διεύθυνση URL είναι νόμιμη και ανήκει σε μια αξιόπιστη εταιρεία, το γλωσσικό μοντέλο AI εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον εντοπισμό πιθανών στόχων phishing. Για παράδειγμα, το ChatGPT έχει εξαγάγει επιτυχώς έναν στόχο από περισσότερες από τις μισές διευθύνσεις URL, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τεχνολογικών portals όπως το Facebook, το TikTok και η Google, αγορές όπως το Amazon και το Steam και πολλές τράπεζες από όλο τον κόσμο, χωρίς επιπλέον εκπαίδευση.

Τεύχος 286

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design