Το προσωπικό και η βελτίωση των επιχειρησιακών λειτουργιών με στόχο (και) την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μιας πιθανής ύφεσης, αποτελούν τους τομείς στους οποίους δίνουν έμφαση οι Έλληνες Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO), σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση της έρευνας της ΕΥ, CEO Outlook Pulse, η οποία διεξήχθη σε στελέχη 30 μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει μία ύφεση οποιουδήποτε βαθμού τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.
Οι περισσότεροι διαφοροποιούνται, όμως, σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ύφεσης, με έναν στους δύο να αναμένει μια ήπια, αλλά επίμονη ύφεση στις παγκόσμιες αγορές. Συγκεκριμένα, το 40% προβλέπει μία σοβαρή αλλά προσωρινή ύφεση, ενώ το 87% των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι ελάχιστα ανώτερα στελέχη τους διαθέτουν εμπειρία στη διοίκηση μιας επιχείρησης σε περίοδο ύφεσης.
Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Όσον αφορά στα επενδυτικά τους σχέδια σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις, το 53% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι καθυστερεί τις προγραμματισμένες επενδύσεις μέχρι να βελτιωθεί το γεωπολιτικό κλίμα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο σημειώνει ότι διέκοψε επενδυτικά σχέδια (33%), μετατοπίζει λειτουργικά κεφάλαια (33%) ή αποσύρεται από συγκεκριμένες αγορές.
Η εξέλιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Κίνα και οι περιοριστικές ρυθμιστικές, εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές αποτελούν τις σημαντικότερες αρνητικές εξελίξεις παγκοσμίως.
Επίσης, για το 40% των ερωτηθέντων ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της επιχείρησης είναι οι αυξανόμενες απειλές κυβερνοασφάλειας.
Παρότι, βέβαια, το σύνολο των ερωτηθέντων στην Ελλάδα αναφέρει ότι σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά μια συμφωνία τους επόμενους 12 μήνες, φαίνεται ότι θα κινηθεί προσεκτικά, με το 57% των στελεχών να δηλώνει ότι θα επιδιώξει κοινοπραξίες (Joint Ventures) ή στρατηγικές συμμαχίες με τρίτα μέρη. Το 40% και το 25% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι θα αναζητήσει συγχωνεύσεις – εξαγορές ή θα προχωρήσει σε αποεπενδύσεις αντίστοιχα.
Η διατήρηση, τέλος, ψύχραιμης στάσης και η σταδιακή επέκταση, η επαναξιολόγηση και αποτίμηση όλων των πτυχών της επιχειρηματικής λειτουργίας, η έμφαση στον εργαζόμενο, η εστίαση στο μέλλον και η υιοθέτηση πελατοκεντρικής στρατηγικής αποτελούν τις πέντε βασικές προτεραιότητες για τους Έλληνες CEO.
Τεύχος 268