9 Φεβρουαρίου 2023 06:54

Έρχεται ο 1ος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας

Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές, που είχαν ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2022, για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας.

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων» και το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον ΠΜΔΚ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας 2023 θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023 για τους μαθητές/-τριες της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Με την ολοκλήρωση των εγγραφών, όλες οι ομάδες θα λάβουν οδηγίες σχετικά με το πώς θα μπουν στην πλατφόρμα και θα «παίξουν» στα challenges, από 1/03/2023 έως 31/03/2023.

Η διοργάνωση θα λειτουργήσει με το πρότυπο διαγωνισμού Capture The Flag πάνω στην διαδικτυακή πλατφόρμα CTFd η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την διεξαγωγή CTF διαγωνισμών πάνω στην κυβερνοασφάλεια. Οι μαθητές θα κληθούν να επιλύσουν δοκιμασίες σχετικές με την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων και να ανακτήσουν της κρυμμένες ψηφιακές σημαίες. Οι δοκιμασίες θα καλύπτουν δημοφιλείς περιοχές τής κυβερνοασφάλειας, όπως αυτές κατηγοριοποιούνται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, π.χ. στο «European Cyber Security Challenge» (ECSC). Ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών θα εκτείνεται από πολύ εύκολες μέχρι και δύσκολες, με σκοπό τη συμμετοχή όλων των μαθητών με ενδιαφέρον στην ασφάλεια υπολογιστών.

Η κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των επιδόσεών τους στις προκλήσεις (challenges) και σύμφωνα με τις συνοπτικές εκθέσεις (write-ups) που θα αποστείλουν οι ομάδες. Στις εκθέσεις αυτές θα περιγράφεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από την κάθε ομάδα για την επίλυση της κάθε πρόκλησης. Στους μαθητές/-τριες της 1ης σε βαθμολογική κατάταξη ομάδας θα δοθεί βραβείο, ενώ μαζί με τις ομάδες που θα κατακτήσουν τη 2η και την 3η θέση θα τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στον Discord server της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, η οποία εκπροσωπεί την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας ECSC, με σκοπό τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση και τις προπονήσεις της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Τεύχος 224

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design