ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

5 Απριλίου 2023 06:50

Έρευνα της Salesforce για τις ψηφιακές δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης

Η νέα έρευνα ψηφιακών δεξιοτήτων της Salesforce, η οποία διεξήχθη σε περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους σε 11 χώρες, παρουσιάζει το πώς οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI) στην εργασία τους.

Συγκεκριμένα, το 84% των ερωτηθέντων θεωρεί τις δεξιότητες πιο σημαντικές από τα πτυχία στην αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που προτιμούν οι εταιρείες και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τα στελέχη: Ενώ 4 στους 5 εργαζόμενους παγκοσμίως αναφέρουν ότι οι ψηφιακές δεξιότητες εντάσσονται στην καθημερινή επαγγελματική τους ενασχόληση, λίγοι χρησιμοποιούν κάτι περισσότερο από email, άμεσα μηνύματα, ψηφιακή διαχείριση ή ψηφιακό project management.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάπτυξη εφαρμογών έχουν μεγάλη ζήτηση, αλλά συγκαταλέγονται στις λιγότερο χρησιμοποιούμενες δεξιότητες. Παρόλ’ αυτά, οι εργαζόμενοι φαίνονται ενθουσιασμένοι με αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εκφράζουν την επιθυμία να επιμορφωθούν σε αυτές. Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεχής κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καλύψουν το κενό των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Παγκόσμια στροφή προς τις προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες

To 82% των ερωτηθέντων ηγετών θεωρεί τις δεξιότητες τον πιο σημαντικό παράγοντα κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων. Μόνο το 18% δίνει προτεραιότητα στους τίτλους σπουδών. H παραμονή των εργαζόμενων ως επιχειρηματικό όφελος των προσλήψεων βάσει δεξιοτήτων (56%), η αυξημένη ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού (48%) και η ανταλλαγή γνώσεων (46%) αναφέρονται ως τα κορυφαία οφέλη της πρόσληψης βάσει δεξιοτήτων.

Τα διευθυντικά στελέχη πιστεύουν, επίσης, ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα (47%), καλύτερη ομαδική απόδοση (43%) και βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (40%).

Η πλειοψηφία των εργαζομένων (58%) δηλώνει ενθουσιασμένη στην προοπτική χρήσης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, ενώ το 42% ανησυχεί για την αντικατάστασή του από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό συμβαδίζει με τα σχέδια των διευθυντικών στελεχών, καθώς το 67% εξετάζει τρόπους χρήσης της γενετικής ΤΝ. Οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων ψηφιακών δεξιοτήτων από το 25% των εργαζομένων παγκοσμίως, ενώ η σημασία τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

Καθώς οι ανάγκες εξελίσσονται, οι δεξιότητες στον χώρο εργασίας υστερούν

Παρά τη σημασία της για τις δεξιότητες του μέλλοντος, μόνο 1 στους 10 εργαζόμενους δηλώνει ότι ο καθημερινός του ρόλος περιλαμβάνει σήμερα την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και στον κλάδο της τεχνολογίας, λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζομένων (27%) χρησιμοποιεί δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του ρόλου του. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας, με το 97% των εργαζομένων παγκοσμίως να πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στη στρατηγική ανάπτυξης των εργαζομένων τους.

Οι επικεφαλής παρατηρούν, επίσης, ότι οι δεξιότητες ασφάλειας δεδομένων (60%), ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματοποίησης (58%) και προγραμματισμού (57%) θα γίνουν ολοένα και πιο σημαντικές στον εργασιακό χώρο. Ως τα σημαντικότερα soft skills (μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες) θεωρούνται οι δεξιότητες πελατειακών σχέσεων (53%), οι ηγετικές (51%) και οι δημιουργικές δεξιότητες (56%).

Τα καλά νέα είναι ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αναδυόμενες τεχνολογικές δεξιότητες ευνοούνται, καθώς και οι εργαζόμενοι εκφράζουν αντίστοιχη επιθυμία, με 9 στους 10 να πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξή τους.

Τεύχος 262

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design