16 Μαΐου 2023 06:54

Έλληνες επιστήμονες δημιουργούν τον ταχύτερο επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρισμό, δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης νευρωνικών δικτύων.

Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 50GHz (25 φορές ταχύτερα από την ταχύτητα των σύγχρονων επεξεργαστών GPU) με ταυτόχρονη δυνατότητα 10 φορές χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Μόραλης – Πέγιος, εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια για την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με εναλλακτικούς τρόπους, επειδή οι τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής έχουν φτάσει στα φυσικά τους όρια που σχετίζονται με το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανζίστορ. Προς το παρόν, όπως ανέφερε ο Μόραλης, η προσπάθεια βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο, ωστόσο γίνονται κινήσεις για να μπουν στην παραγωγή επεξεργαστές που λειτουργούν με φως.

Η έρευνα του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ τονίζει ότι η χρήση του φωτός στην υλοποίηση των πράξεων του πολλαπλασιασμού και της πρόσθεσης επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν σε ταχύτητες πολλαπλάσιες από τις σημερινές αντίστοιχες υπολογιστικές μονάδες GPU της NVIDIA και TPU της Google.

Το πλεονέκτημα της φωτονικής τεχνολογίας, στον τομέα της επεξεργασίας πληροφοριών με τη χρήση νευρωνικών δικτύων, είναι ότι αξιοποιεί δεδομένα με τη μορφή φωτός και τεχνολογίες φωτονικής ολοκλήρωσης για την υλοποίηση βαθιών νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στον τομέα των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επεξεργασία πληροφοριών.

Τον περασμένο Μάρτιο, ορισμένα από τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο επικοινωνίας οπτικών ινών (OFC), στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Οι τρεις κύριοι ερευνητές που ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ: Απόστολος Τσακιρίδης, Γιώργος Γιαμουγιάννης και Χρήστος Παππάς, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νικόλαου Πλέρου. Οι τρεις μεταδιδακτορικοί υπότροφοι επιλέχθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή του Συνεδρίου, ανάμεσα σε 350 φοιτητές από όλο τον κόσμο, να είναι μεταξύ των επτά φιναλίστ για το διεθνούς κύρους διεθνές φοιτητικό βραβείο OFC Corning.

Τεύχος 285

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το TΕCHmail είναι το πρώτο διαδραστικό καθημερινό περιοδικό της LIBRA PRESS, που έρχεται να καλύψει δημοσιογραφικά με ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ τον κλάδο της επιχειρηματικότητας, που αφορά κατά βάση εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER


TechMail
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design